Adolescencija

(Preusmjereno sa stranice Tinejdžer)

Adolescencija se u savremenim koncepcijama razvoja ličnosti shvata kao specifična faza u razvoju, praćena izrazito burnim psihičkim, emocionalnim i moralnim krizama, previranjima i lutanjima. Tretira se i kao prelazni period iz detinjstva u zrelost. Uzrast se aproksimativno određuje u rasponu od 12 do 20 godina kada se kod mladih dešavaju značajne telesne i psihičke promene praćene specifičnim promenama u socijalnoj sferi života. Razlikuje se pet faza: predadolescencija, rana, srednja („prava”), kasna adolescencija i postadolescencija. Svaka izaziva određene krize, među kojima su najznačajnije: normativna, kriza (konfuzija) identiteta, kriza autoriteta, asketizam, hipohondrija i kriza seksualnosti.

Tipični tinejdžerski parovi u današnjim SAD

Adolescentske grupe su neformalne grupe mladih ljudi, približno istih godina (vršnjaka), sličnih ili istih osnovnih životnih stavova, interesovanja i pogleda na svet.

Pojam tinejdžer uredi

Tinejdžer (engl. Teenager) je engleski naziv za osobe u fazi adolescencije koji se u 20. vijeku proširio i u druge jezike, uključujući srpskohrvatski. Riječ teenager temelji se na slogu "-teen" u engleskim nazivima brojeva od 13 do 19 ("thir-teen", "four-teen" itd).

Ovaj članak, ili jedan njegov deo, je izvorno preuzet iz knjige Ivana Vidanovića „Rečnik socijalnog rada“ uz odobrenje autora.

Vanjske veze uredi