Timna (Jemen)

Timna (arapski: تمنع) je antička prijestolnica Kraljevstva Kataban u Jemenu, koja se nalazi oko 180 km jugoistočno od glavnog grada Sane u današnjoj Muhafazi Šabva, 30 km sjevernije od Beihana kod današnjeg naselja Hajar al-Kohian (Hajar Kuhlân).

Timna
شبوة
Brončani lav s jahačem iz Katabana 75-50. pne.
Zemlja  Jemen
Regija Arapski poluotok
Nadmorska visina 600
Civilizacija Kraljevstvo Kataban
Timna na karti Jemena
Timna
Timna
Pozicija Timne u Jemenu
Period postojanja 10. vijek pne. - 150. god.
Koordinate: 15°0′N 45°48′E / 15.000°N 45.800°E / 15.000; 45.800

U predislamsko doba, Timna je bila važna točka na karavanskom Putu tamjana i ostale egzotične skupocjene robe za Sredozemlje u Gazu ili za Petru (Jordan) i Damask (Sirija).

Historija TimneUredi

Timna je bila smještena na izlazu iz Vadi Beihana, plodne doline sa dosta vode čiji je teritorij bio je poljoprivredno zaleđe grada. Ekonomski uzlet Timna je ostvarila tek kad je postala međustanica za trgovinu tamjanom i mirtom. Put do te pozicije i procvat trgovine bio je složen, a to je uspjelo kralju Katabana Šahr Hilalu u 1. st. pne..

Propast tamjanskog puta teško je pogodio Timnu, no prava propast došla je tek 150 godine kad su Timnu razorile i zapalile vojske Kraljevstva Hadramaut. [1] Nakon toga grad je napušten, preostalo stanovništvo Timne i Katabanskog dvora povuklo se u Ghat Ghayl, 15 km južnije od Timne. Tu su se uspjeli održati nekoliko desetljeća, no i oni su na kraju pali pod navalama Hadramautskog Kraljevstva koje je nakon toga sebi pripojilo Kataban.

  • Ekipa američkih arheologa 1950-ih god. provela je prva iskapanja u Timni, nakon njih opsežnija iskapanja provela je zajednička francusko - talijanska ekipa 1999., pod vodstvom Alessandra de Maigreta i Christiana Robina. [2]

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi