Tiberije Grakho Stariji

(Preusmjereno sa stranice Tiberius Gracchus Major)

Tiberije Sempronije Grah Stariji (lat. Tiberius Sempronius Gracchus Maior, rođ. oko 210. pne.. - umro oko 150. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa koji je najbolje ostao upamćen kao otac braće Grah, Tiberija i Gaja.

Tiberije je pripadao uticajnom plebejskom gensu Sempronija. Vršio je redom rimske magistrature tako da je dva puta bio biran za konzula (177. i 163.), a 169. je imenovan za cenzora, što se smatralo izuzetnom počašću. Pored toga istakao se i kao vojskovođa i proslavio je dva trijumfa, jedan za pobedu nad hispanskim plemenima, a drugi zahvaljujući pohodu na Sardiniju.

Tiberije je ipak u visokim rimskim krugovima bio više cenjen zbog svog karaktera nego političkih dostignuća. Scipion Afrikanac ga je upravo zbog karaktera smatrao dovoljno vrednim da ga oženi svojom drugom ćerkom Kornelijom Afrikanom. Sklapanje braka sa aristokratskom porodicom Kornelija je bilo posebno priznanje pošto su se Scipion i Grah potpuno razlikovali po političkim pogledima i karakteru.

Izvori ističu da je brak, sklopljen delimično i iz političkih pobuda, bio srećan i da je Tiberije Korneliju cenio kao suprugu i majku. Rodila mu je dvanaestoro dece, što u rimskim aristokratskim porodicama nije bilo ništa neobično. Međutim, svega troje je doživelo zrele godine: ćerka Sempronija, koja je docnije udata za osvajača Kartagine Scipiona Emilijana, i dvojica sinova, Tiberije (rođ. 163. god., narodni tribun 133.) i Gaj (rođ. 154. god., narodni tribun 123.) koji su neuspešno pokušavali da sprovedu neophodnu agrarnu reformu u Italiji.

Tiberije Grah Stariji je umro oko 150. godine, a njegova supruga je preuzela brigu o porodičnom imanju i o podizanju njihove još uvek mlade dece.

Izvori uredi

Prethodi:
Marcus Iunius Brutus i Aulus Manlius Vulso
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gajem Klaudijem Pulherom
177. pne.
Slijedi:
Gnaeus Cornelius Scipio Hispallus i Quintus Petillius i Gaius Valerius Laevinus (Suffect)
Prethodi:
Aulus Manlius Torquatus i Quintus Cassius Longinus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Manijem Juvencijem Talnom
163. pne.
Slijedi:
Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum i Quintus Marcius Figulus