Tiberije Klaudije Neron (pretor 42. pne.)

Ne miješati sa sinom Tiberijem ili unukom Germanikom, čije je ime također bilo 'Tiberije Klaudije Neron'.

Tiberije Klaudije Neron

Tiberije Klaudije Neron (Tiberius Claudius Nero, cca. 85. pne. - 33. pne.) bio je rimski plemić i političar iz doba prijelaza Republike u Carstvo, najpoznatiji kao otac cara Tiberija.

Pripadao je jednoj od najstarijih i najuglednijih rimskih porodica, te bio neposredni potomak slavnog državnika Apija Klaudija Slijepog. Otac mu je bio Druz Klaudije Neron, jedan od Pompejevih saveznika i pomoćnika. Klaudije je, kao i većina članova njegove porodice, bio optimat i republikanac.

Usprkos toga se 40-ih pne. priključio Cezaru i kao kvestor komandirao njegovom flotom u Aleksandrijskom ratu, postigavši pobjedu nad Egipćanima, a za što je nagrađen od Cezara. Usprkos toga je nakon Cezarovog ubistva 44. pne. javno hvalio njihove ubice i predlagao da im Republika oda počast. Usprkos toga, izbjegao je proskripcije Drugog trijumvirata, te je godine 42. pne. služio kao pretor. U isto vrijeme se vjenčao za Liviju Druzilu koja će mu 16. novembra 42. pne. roditi sina Tiberija.

Protiv Oktavijana se okrenuo za vrijeme tzv. Fulvijinog rata kada je bez uspjeha pokušao podržati Lucija Antonija. Nakon Lucijevog poraza se sklonio na Siciliju kod Seksta Pompeja, a potom otišao kod Marka Antonija. Kada su se 40. pne. Oktavijan i Antonije pomirili, Tiberije Neron se vratio u Rim.

Godine 39. pne. je Oktavijan prvi put sreo u Liviju i odmah se zaljubio u nju. Zbog toga se Oktavijan razvio od svoje prve supruge Skribonije, te nagovorio Tiberija da se razvede od Livije, iako je bila trudna s drugim djetetom. Livija se potom vjenčala s Oktavijanom, a na vjenčanju je bio i sam Tiberije Neron. Kada je Livije rodila Nerona Klaudija Druza, on je otišao živjeti s biološkim ocem i bratom.

Kada je Tiberije Neron godine 33. pne. umro oba sina su otišla živjeti kod majke i očuha.