Tiškovac Lički

Tiškovac Lički (Lički Tiškovac) je selo u općini Gračac, Hrvatska.

Tiškovac Lički
Tiškovac Lički na mapi Hrvatske
Tiškovac Lički
Tiškovac Lički
Tiškovac Lički na karti Hrvatske
Županija Zadarska
Općina/Grad Gračac
Geografske koordinate
 - z. š. 44.277224 N
 - z. d. 16.188526 E

Geografija uredi

Nalazi se tik uz granicu s BiH, sa zapadne strane. Najbliže naselje je Gornji Tiškovac, koji se nalazi u BiH, u pravcu jugoistoka. Cestom prema sjeveru se dolazi u Kaldrmu.

Selo Lički Tiškovac pripada Zadarskoj županiji. Smješteno je na unskoj pruzi, jednoj od najlepših u Hrvatskoj i BiH, koja pruža najkraću železničku vezu Zagreba i Splita. Na pruzi koja je nažalost danas devastirana i izvan upotrebe.

Istorija uredi

Nakon 1945. je prvotno bio dijelom NR BiH, no promjenama granica od 30. ožujka 1953. (zajedno s naseljem Drenovcem iz Bosanskograhovskoga kotara)[1]

Stanovništvo uredi

2011. godine je prema popisu u njemu živjelo 15 stanovnika.[2]

Znamenitosti uredi

Zapadno od Tiškovca Ličkog, udaljeno svega 300m od sela, nalazi se gorsko oko, Babića jezero, okruženo bukovim šumarcima i strmim padinama okolnih brda. Boja mu je modrozelena, bistro je i prilično duboko za svoju veličinu. Pristup jezeru je iz Ličke Kaldrme, ali se mora predhodno ući u BiH.

Izvori uredi

  1. Odluka o odobrenju promjene granica između Narodne Republike Hrvatske i Narodne Republike Bosne i Hercegovine ("Službeni list FNRJ", br. 14/53., red. br. 82., str. 145.) od 30. ožujka 1953., god. IX., potpisnici: predsjednik Vijeća naroda Josip Vidmar i predsjednik Saveznoga vijeća Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije Vladimir Simić.
  2. Stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima, popis 2011.

Vanjske poveznice uredi