Thutmose IV (nekad spominjan kao Thutmosis ili Tuthmosis IV što znači Thoth je rođen) bio je osmi po redu faraon 18. dinastije Egupta. Njegovo kraljevsko ime bilo je Menkheperure.

Prethodi:
Amenhotep II
Faraon Egipta
18. dinastija
Slijedi:
Amenhotep III
Thutmose IV
Granitna bista Thutmosea IV
Vladavina 1401. pne.1391. pne. or
1397. pne.1388. pne.
Nomen
G39N5
<
G26mss
>

Thutmose
Thoth ga je rodio
Praenomen
M23L2
<
ra
mn
xprZ2
>

Menkheperure
"Stvoren u obliku Re"
Potomci Amenhotep III, Siatum (?), Amenemhat,
Tiaa, Amenemopet, Petepihu, Tentamun
Otac Amenhotep II
Majka Tiaa
Grob KV43

Život uredi

Thutmose IV je rođen u braku Amenhotepa II i Tiaae ali nije bio prijestonasljednik Amenhotepa II. Neki naučnici špekuliraju kako je Thutmose svrgnuo starijeg brata, a kasnije naručio izradu Stele snova kako bi opravdao svoje kraljevanje.

Thutmoseovo najslavnije dostignuće je obnova Sfinge u Gizi i izgradnja Stele snova. Prema Thutmoseovim riječima na Steli snova, kao mladi princ je prilikom lova zastao da se odmori ispod glave Sfinge, tada do grla zakopane u pijesku. Ubrzo je zaspao i sanjao kako mu Sfinga govori da će, ako ukloni pijesak i obnovi je, postati novi faraon. Nakon obnove Sfinge, postavio je izrezbarenu drvenu tablu, danas poznatu kao Stela snova, između dvije Sfingine kandže. Mnogi taj čin smatraju primjerom kraljevske propagande.[1].

Malo se zna o njegovoj kratkoj desetogodišnjoj vladavini. Suzbio je ustanak u Nubiji u 8. godini vladavine 1393. pne. a na jednoj steli se spominje kao Osvajač Srije[2], ali se malo što može zaključiti o njegovim vojnim pohodima.

Vladavina Thutmosea IV je ipak značajna, jer je bio prvi vladar Novog kraljevstva koji je uspostavio mirne donose s kraljevstvom Mitanni i oženio mitannijsku princezu kako bi potvrdio taj savez. Uloga Thutmosea IV u tim događajima je dokumentirana u pismu iz Amarne koju je decenijama kasnije napisao Tushratta, kralj Mittaniaja iz doba vladavine Akhenatena, unuka Thutmosea IV.

Kao i svi Thutmosidi, i on je gradio monumentalne građevine. Thutmose IV je dovršio obelisk započet u doba Thutmosea III, koji je, s 32 m (105 stopa) visinhe, najviši obelisk ikada podignut u Egiptu, u Hramu u Karnaku.[3] Rimski carevi su ga kasnije odveli u Rim, a danas ga može naći na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

Grob uredi

Thutmose bio je sahranjen u Dolini kraljeva, u grobu KV43, ali je njegovo tijelo sklonjeno u skladište mumija u KV35, gdje ga je otkrio Victor Loret 1898. Pretraga njegovog tijela pokazuje da je u vrijeme smrti bio jako bolestan. Naslijedio ga je sin Amenhotep III.

Footnotes uredi

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994. pp.113-114
  2. Clayton, op. cit., p.114
  3. Clayton, op. cit., p.114

V. također uredi