This Gun for Hire

Disambig.svg Za ostala značenja, v. This Gun for Hire (album).
This Gun for Hire

kino-poster
Režija Frank Tuttle
Producent Richard Blumenthal
Scenario Albert Maltz
W.R. Burnett
sinopsis: Graham Greene
Predložak A Gun for Sale; autor:
Graham Greene
Uloge Veronica Lake
Robert Preston
Laird Cregar
Alan Ladd
Muzika David Buttolph
Fotografija John Seitz
Montaža Archie Marshek
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
13. maj 1942 (1942-05-13)
Trajanje 80 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

This Gun for Hire (sh. Ovaj pištolj za iznajmljivanje; u bivšoj Jugoslaviji distribuiran pod naslovom Unajmljeni revolver) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1942. u režiji Franka Tuttlea. Temelji se na romanu A Gun for Sale britanskog pisca Grahama Greenea. Naslovni lik, koga tumači Alan Ladd, je profesionalni ubica koga, nakon što je likvidirao jednog ucjenjivača, prevari njegov poslodavac (koga glumi Laird Cregar). Radnja prikazuje kako se ubica nastoji osvetiti svojim poslodavcima povezanim sa kemijskom industrijom dok ga istovremeno istražuje policija na čelu sa detektivom (čiji lik tumači Robert Preston), a čija će djevojka (čiji lik tumači Veronica Lake) doći u opasnost.

This Gun for Hire je snimljen nedugo nakon ulaska SAD u drugi svjetski rat, a što se odrazilo na scenario koji koristi motiv petokolonaške sabotaže. Film je, pak, doživio veliki uspjeh, ali je njega najviše iskoristio Alan Ladd, koji je usprkos toga što je naveden kao četvrto ime na špici, ostavio najbolji dojam i poslije postao velika hollywoodska zvijezda. Suvremeni kritičari su ga zbog atmosfere, stila i moralno dvojbenog protagonista smatrali jednom od preteča ili ranih primjera film noira.

Godine 1958. je James Cagney režirao remake pod naslovom Short Cut to Hell, a 1990. je snimljena i verzija u obliku TV-filma.

UlogeUredi

Vanjske vezeUredi

Streaming audioUredi