Thiers je francuska komuna, smještena u odjelu Puy-de-Dome u regiji Auvergne-Rhône-Alpes, u skladu s regionalnim parkom Livradois-Forez. To je jedna od četiri pod-prefekture odjela s Ambertom, Issoireom i Riomom. Stanovnici se nazivaju Thiernois, ili čak bitords.

Thiers
Tièrn


Iznad: povijesno središte Thiersa s brodske palube u Moutieru. Dolje desno: Dvorac Pirou. Donji dio: Postolje Coin des Hasards. Dolje lijevo: Šupljina pakla. U sredini lijevo: Crkva Saint-Genès de Thiers. Gore lijevo: Le Thiers noževi.

Zastava
Zastava

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Francuska
Gradonačelnik Claude Nowotny
Region Auvergne
Departman Puy-de-Dôme
Stanovništvo
Stanovništvo (2016-01-01) 11,700[1]
Aglomeracija 18,822
Gustina stanovništva 263 st./km²
Geografija
Vremenska zona UTC+1, ljeti UTC+2
Nadmorska visina 450 m
Površina 44.45 km²
Ostali podaci
Poštanski kod 63300
INSEE kod 63430
Web-stranica ville-thiers.fr

Povijest uredi

Utemeljen dijelom na galskom, galsko-rimskom i zatim Merovingovu mjestu, na mjestu današnje četvrti Moutier izgrađen je utvrđeni grad na rimskoj cestovnoj cesti koja povezuje planinu Limagne s Lyonskim slivom preko planina. od bušilica. Različita razaranja zbog raznih ratova ili uzastopnih poplava Durolle guraju stanovnike da napuste donje gradske četvrti kako bi se naselili oko sadašnje crkve Saint-Genes, koju je prvobitno osnovao Avitius 575. godine. visine u planinama[2].

Prisutnost Durollea na periferiji grada čini korištenje pokretačke snage sadašnje rijeke već u dvanaestom stoljeću. Pribor za jelo već je vodeća gospodarska djelatnost grada, s više od četvrtine općinskog stanovništva koje radi kao rezači. Dok je posljednji gradski zid nedavno izgrađen u šesnaestom stoljeću, Thiers već uživa međunarodni ugled zbog izvoza svojih proizvoda po rijekama u Španjolsku, Italiju i Indiju preko Dore i Durolle. U sedamnaestom stoljeću, Kraljevska mornarica pozvala je trgovce iz Thiersa da donesu drva s tog područja kako bi izgradili brod s tri jarbola - predstavljen na grbu grada - po narudžbi Luja XIV[3].

Od 1850. jedino pribor za jelo uspijeva ostati uz uvođenje strojeva, što je nagovijestilo pojavu velike industrije. Krajem devetnaestog stoljeća, strana konkurencija dovela je industrije u Antwerpenu do modernizacije. Ova modernizacija zahtijeva elektrifikaciju. Stvara se nova vrsta tvornice u koju se integriraju sve operacije pribora za jelo. Stacionarne tvornice koje nisu željele koristiti ove moderne proizvodne tehnike dužne su zatvoriti svoja vrata; 1860. nisu više od dvadeset[3].

Danas je Thiers francuska prijestolnica pribora za jelo; to je ujedno i najveći europski kotlovski bazen s gotovo stotinu tvrtki na ovom području i muzej posvećen njemu. Više od 80% noževa proizvedenih u Francuskoj za džep, kuhinju ili stol proizvode tvrtke u Thiersu. Godine 1994. stvoren je istoimeni nož u ime grada kako bi se prisjetila industrijske prošlosti grada[3].

Geografija uredi

Smješten 37 km zračne linije od prefekture Clermont-Ferrand, grad koristi svoju blizinu drugim gradovima različitih veličina kao što su Vichy, Lyon, Saint-Etienne ili Roanne. Okrugu Thiers čini četrdeset i četiri općine, a grad je i sjedište kantona Thiers i zajednica općina Thiers Dore et Montagne (TDM)[4][3].

Geografski, grad je podijeljen na odvojene dijelove[5]. Donji grad, trgovački i novi dio grada nadgledan je visokim gradom, izvanrednim srednjovjekovnim i slikovitim ansamblom. Thiers je danas zahvaljujući svom znanju u području pribora za jelo i njegovog srednjovjekovnog grada, jedan od najposjećenijih gradova Auvergne[6][3].

Galerija uredi


Reference uredi