The Young Lions

Ovo je članak o knjizi iz 1949. Za australijsku TV-seriju v. Young Lions (TV serija)

Mladi lavovi (eng. The Young Lions) je debitantski roman američkog književnika Irwina Shawa iz 1948. godine, inspiriran njegovim iskustvima u američkoj vojsci za vrijeme drugog svjetskog rata. Roman je dva puta preveden na srpskohrvatskom govornom području - godine 1952. u izdanju zagrebačke "Zore", a godine 1978. kao dio Sabranih djela Irwina Shawa u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske.

Priča se odvija za vrijeme rata te je prikazana iz perspektive tri lika - mladog Nijemca po imenu Diestl koji se ispočetka trudi sačuvati humanost, ali koga ratna iskustva tjeraju da postane bezdušan poput nacista; američkog Jevreja po imenu Noah Ackerman koji se bori protiv diskriminacije i antisemitskog zlostavljanja u američkoj vojsci, a na kraju ostane traumatiziran otkrićem koncentracionih logora; WASP-ovskog oficira po imenu Michael Whitacre koji pokušava spoznati smisao rata.

Roman je najpoznatiji po tome što je godine 1958. bio adaptiran u istoimeni hollywoodski filmEdwarda Dmytryka gdje su se u glavnim ulogama pojavili Marlon Brando, Montgomery Clift i Dean Martin.

Vanjske poveznice uredi