Les Demoiselles de Rochefort

(Preusmjereno sa stranice The Young Girls of Rochefort)

Les Demoiselles de Rochefort (sh. Gospođice iz Rocheforta) je francuski filmski mjuzikl snimljen 1967. godine u režiji Jacquesa Demyja, koji se smatra jednim od najpopularnijih ostvarenja tog žanra u evropskoj kinematografiji u drugoj polovici 1960-ih.

Les Demoiselles de Rochefort
RežijaJacques Demy
ProducentGilbert de Goldschmidt
ScenarioJacques Demy
UlogeCatherine Deneuve
Françoise Dorléac
Danielle Darrieux
Gene Kelly
Jacques Perrin
George Chakiris
Michel Piccoli
Grover Dale
MuzikaMichel Legrand
Jacques Demy (stihovi)
FotografijaGhislain Cloquet
DistribucijaComacico
Datum(i) premijere
8. 3. 1967 (1967-03-08)
Trajanje120 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
Bruto prihod8,008.429 $[1]

Naslovne protagonistice, koje tumače sestre Catherine Deneuve i Françoise Dorléac, su dvije sestre - učiteljica plesa i pijanistica - koje žive u Rochefortu. Radnja prikazuje kako dolazak trupe zabavljača izaziva niz ljubavnih peripetija kada se nekoliko muškaraca zagleda u njih.

Demy, koji je prije toga bio postigao veliki uspjeh sa mjuziklom Šerburski kišobrani, je radnju filma smjestio Rochefort prije svega zato što je smatrao da je jedino njegov glavni trg dovoljno velik za spektakularne plesne scene. U samom filmu, pak, važnu ulogu igra i pokretni most, jedan od rijetkih danas sačuvanih u svijetu, koji je velikim dijelom i zbog samog filma postao lokalna znamenitost. Demy je scenario, odnosno priču, zamislio tek kao okvir za niz plesnih i muzičkih brojeva u kojima se koriste elementi nadrealizma, ali i odaje počast klasičnim hollywoodskim mjuziklima. U tu je svrhu Demy angažirao i slavnog hollywoodskog plesača i glumca Genea Kellyjaj koji tumači lik američkog turista, a radi koga je namjerno odgodio produkciju dvije godine, sve dok Kelly nije postao dostupan. Les Demoiselles je, pak, okupio i neke od tada najvećih francuskih filmskih zvijezda, iako su za pjevačke točke, osim Danielle Darieux, korišteni playback pjevači.

Film se također odlikovao izuzetnom vedrinom, za razliku od sjetnih Kišobrana, te je zbog toga postigao veliki uspjeh. Sa druge strane, njegova postprodukcija je bila obilježena velikom tragedijom; nekoliko mjeseci nakon premijere, Dorléac je tokom puta u London, gdje je trebala dosnimiti glasove za englesku verziju filma, doživjela prometnu nesreću u kojoj je živa izgorjela.

Uloge uredi

Pjevači (playback)

Izvori uredi

  1. http://www.jpbox-office.com/fichfilm.php?id=9176

Vanjske veze uredi