The Yellow Rolls-Royce

The Yellow Rolls-Royce (sh. Žuti Rolls-Royce) je britanski igrani film snimljen 1964. godine u režiji Anthonyja Asquitha. Po žanru je drama, a po strukturi omnibus koji se sastoji od nekoliko priča, radnjom smještenih u Evropu u međuratnom periodu odnosno na početku Drugog svjetskog rata. Zajednički okvir za priče je automobil Rolls-Royce koji tokom godina mijenja vlasnike i čije sudbine prati radnja.

The Yellow Rolls-Royce
RežijaAnthony Asquith
ProducentAnatole de Grunwald
ScenarioTerence Rattigan
UlogeRex Harrison
Jeanne Moreau
MuzikaRiz Ortolani
FotografijaJack Hildyard
MontažaFrank Clarke
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
31. 12. 1964 (1964-12-31) (UK)
Trajanje122 minutes
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Bruto prihod5.4 mil. $ (SAD)[1]
949,156 prodanih kino-ulaznica (Francuska)[2]

Iako se vjeruje kako je ideja za film došla od njemačkog filma In jenen Tagen iz 1947. godine, producentima je glavni poticaj dao uspjeh filma The V.I.P.s koji je imao sličan koncept - niz kratkih priča u kojima su nastupale najveće zvijezde tadašnjeg doba. The Yellow Rolls-Royce je postigao veliki komercijalni uspjeh.

Siže uredi

Kola, žuti Rols-Rojs, prvi je kupio markiz od Frintona (Reks Harison) kao poklon za godišnjicu braka svojoj ženi Eloizi, Žani Moro. Markiz je pasionirani ljubitelj konja, i sam poseduje grlo, redovno se takmiči na Askotu i konačno njegov konj pobeđuje. Njegov elan i radost zbog pobede na trkama će spasti kad zatekne ženu sa njenim ljubavnikom koga tumači Edmund Pardom. On se ne razvodi od nje, ali odlučuje da vrati kola.

Konačno kola kupuje američki gangster Paolo Maltese (Džordž Si Skot). On putuje u Italiju sa svojom verenicom Mej Dženkins, koju tumači Širli Maklejn, i svojom „desnom rukom“ Džojom Fridlanderom. Paolo mora da se vrati u SAD zbog nekih neraščišćenih poslova i ostavlja Džoja da se brine o Mej. Međutim ona se zaljubljuje u mladog zgodnog uličnog fotografa Stefana (Alen Delon. Kada se vratio Paolo, Mej laže Stefana da je to bila samo avantura, ne bi li ga zaštitila od svog verenika.

Sledeći vlasnik kola je Amerinkanka Gerda Milet (Ingrid Bergman), koja je bogata udovica na proputovanju Evropom. Ona u Trstu sreće Jugoslovena Davića, koga tumači Omar Šarif, koji je ubeđuje da ga ilegalno uvede u Jugoslaviju, jer je on patriota i želi da se bori protiv nacista i nacističkog režima u zemlji ne bi li zaštitio mladog kralja Petra. Gerda na kraju odlučuje da pomogne jugoslovenskom pokretu otpora tako što svojim žutim Rols-Rojsem razvozi partizane.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. The Box Office: The Gross Is Greener, članak iz časopisa Time od 14. januara 1966
  2. Podaci o gledanosti filma na Box Office story

Vanjske veze uredi