The Wolf Man (film, 1941)

(Preusmjereno sa The Wolf Man (1941 film))
The Wolf Man

originalni poster
Režija George Waggner
Producent George Waggner
Scenario Curt Siodmak
Uloge Lon Chaney, Jr.
Claude Rains
Warren William
Ralph Bellamy
Patric Knowles
Bela Lugosi
Fotografija Joseph Valentine, ASC
Montaža Ted J. Kent
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
12. decembar 1941 (1941-12-12)
Trajanje 70 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 180.000 $[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Frankenstein Meets the Wolf Man (1943)

The Wolf Man (sh. Vukodlak; doslovno: Čovjek vuk) je američki crno-bijeli horor film snimljen 1941. godine u režiji Georgea Waggnera, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja žanra u doba klasičnog Hollywooda, ali i najuticajnijih u historiji žanra uopće.

Naslovni protagonist, koga tumači Lon Chaney, Jr., je mladi aristokrat koji se nakon smrti starijeg brata vraća na očevo imanje u Walesu. Tamo ga jedne noći napadne i ugrize stvorenje za koje vjeruje da je vuk, ali ubrzo otkriva da se svake noći punog mjeseca transformira u čudovišno stvorenje - vukodlaka.

Film je nastao u produkciji Universal Picturesa, hollywoodskog studija specijaliziranog za horor-žanra. The Wolf Man Universalu nije predstavljao prvi pokušaj da se započne filmska serija, odnosno iskoristi motiv vukodlaka; godine 1935. je snimljen Werewolf of London, ali je doživio komercijalni neuspjeh. Šest godina kasnije je za naslovnu ulogu angažiran Lon Chaney Jr., koji je, poput svog oca, posjedovao izuzetan talent za fizičku transformaciju lika, ali i veliko strpljenje prilikom snimanja, na kome su se koristili složeni postupci šminke i specijalnih efekata. The Wolf Man je postigao izuzetan uspjeh, te je ne samo potakao snimanje još nekoliko nastavaka (u kojima je Chaney ponovio svoju ulogu), nego i naslovni lik učinio jednim od Universalovih čudovišta, odnosno dijela američke popularne kulture. Za historiju filma je važan i zbog toga što je u mnogo čemu izgradio "kanon" likantropije na filmu i fikciji uopće, odnosno što se pojedini elementi scenarija Curta Siodmaka pogrešno navode kao autentična folklorna vjerovanja o vukodlacima.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Michael Brunas, John Brunas & Tom Weaver, Universal Horrors: The Studios Classic Films, 1931-46, McFarland, 1990 p267

Vanjske vezeUredi