The Witness for the Prosecution

Za ostale upotrebe, v. Witness for the Prosecution.

The Witness for the Prosecution (sh. Svjedok optužbe) je kratka kriminalistička priča britanske književnice Agathe Christie, u originalnom obliku objavljena 1925. godine, a koja se smatra jednom od najpoznatijih u njenom opusu.

Radnja prikazuje suđenje za ubistvo Leonardu Voleu, optuženom da je ubio staru bogatašicu kako bi se dočepao njenog nasljedstva, a kojoj je bio tajio da je već oženjen. Priča se odlikovala iznenadnim obratom, ali i za Christie nekarakterističnom završnicom u kojoj zločinac ostaje nekažnjen za svoj čin. Time je na kraju bila nezadovoljna i sama Christie, te je originalnu verziju - objavljenu u zbirci The Hound of Death 1933. godine - izmijenila u novoj verziju koja se pojavila u zbirci The Witness for the Prosecution and Other Stories iz 1948. godine.

Priča, koja je prethodno bila ekranizirana kao TV-drama na programu BBC-ja 1949. godine, je godine 1953. adaptirana u istoimeni teatarski komad koji se sa uspjehom prikazivao na Broadwayu i West Endu. Ta je verzija godine 1957. poslužila kao predložak za istoimeni film u režiji Billyja Wildera.

Priča je poslužila kao predložak za još nekoliko adaptacija - američki TV-film iz 1982. godine, te za filmske i televizijske ekranizacije u Rusiji (1992), Indiji (Khara Sangaycha Tar na marathi jeziku 2005. godine) i Japanu (2011).

Vanjske veze uredi