The Wild Wild West

The Wild Wild West je bila američka televizijska serija koja se originalno prikazivala na CBS-u četiri sezone (104 epizode) od 17.9. 1965. do 4.4. 1969. Stvorena je u doba kada su televizijski vesterni počeli gubiti popularnost zbog serija špijunskog žanra, a njen kreator Michael Garrison ju je zamislio kao "James Bond na konju." Smatra se jednom od prvih TV-serija koja se može opisati kao science fiction Western. Nakon prestanka snimanja serije originalna glumačka ekipa se okupila za dva TV-filma 1979. i 1980. godine, a serija je adaptirana u igrani film godine 1999. s novom glumačkom ekipom i zapletom.

The Wild Wild West je prikazivao pustolovine dvojice agenata američke Tajne službeJamesa Westa, šarmantnog revolveraša (koga je glumio Robert Conrad) i Artemusa Gordona (koga je glumio Ross Martin), briljantnog pronalazača i majstora prerušavanja. Njihov zadatak je bila zaštita predsjednika Ulyssesa S. Granta kao i SAD od raznih opasnih prijetnji. Agenti su putovali vlastitim luksuznim vlakom opremljenim vagonima s konjima, ali i vlastitom laboratorijom.

Zapleti epizoda su miješali klasično western okružje s elementima špijunskog trilera, ali i science fiction/alternativne historije na način koji će kasnije biti poznat pod nazivom steampunk, te ga začinjavali s dosta humora. U skladu s tradicijom Jamesa Bonda, u epizodama su se uvijek nalazile lijepe žene, domišljate naprave i megalomanski negativci koji su kovali urote da preuzmu vlast nad SAD ili svijetom.

Naziv svake epizode je počinjao s riječi "The Night" ("Noć"), što je konvencija koju su koristile TV-serije kao Friends, The Man from U.N.C.L.E., The Rat Patrol, Rawhide i Scrubs.

Pored dvojice glavnih junaka, gledateljima je u pamćenju ostao i mega-negativac Dr. Miguelito Quixote Loveless, genijalni ali poludjeli patuljak koga je glumio Michael Dunn, a koji je Westu i Gordonu bio isto što i Profesor Moriarty Sherlocku Holmesu i Dr. Watsonu—dostojan protivnik, čije su planove mogli osujećivati, ali koga nikako nisu uspjevali dovesti pred lice pravde.

Iako su scenaristi stvorili cijeli niz živopisnih negativaca (Agnes Moorehead je osvojila Emmy za ulogu Emme Valentine u epizodi "The Night of The Vicious Valentine"), zapleti su se uglavnom vrtili oko živopisnih izuma pomoću kojih su poludjeli zlikovci nastojali osvojiti svijet. Kao inspiracija je služila proza Edgara Allana Poea, H. G. Wellsa i Julesa Vernea.

Prva sezona serije je bila snimana u crno-bijeloj tehnici, a kasnije sezone u boji. To je nasilje u seriji učinilo realističnijim, te CBS dovelo pod pritisak organizacija koje su nastojale "očistiti" TV-program od neprimjerenih sadržaja. Smatra se kako je upravo zbog nasilja CBS odlučio prekinuti snimanje serije.

Robert Conrad i družina kaskadera su za potrebe serije koreografirali najmanje dvije scene tučnjave po epizodi, a Conrad je inzistirao na tome da se za njega koristi dubler, zbog čega je jednom doživio potres mozga. Ross Martin je tokom snimanja slomio nogu i doživio srčani udar, zbog čega je njegov lik bio privremeno zamijenjen.

Reference uredi

Vanjske veze uredi