Za ostala značenja, vidi The Wild One (razvrstavanje).

Divljak (eng. The Wild One) je odmetnički film ceste iz 1953. s Marlonom Brandom u nezaboravnoj ulozi Johnnyja Stablera, vođe bande i mladog delikventa, odjevenog u kožnu jaknu na motoru Triumph Thunderbird 6T iz 1950. U filmu se pojavljuje i Lee Marvin, kao vođa suparničke bande. U ovom niskobudžetnom filmu Brando se pojavio kao "buntovnik bez razloga" dvije godine prije Jamesa Deana u filmu Buntovnik bez razloga (1955.).

The Wild One
originalni filmski poster
RežijaLászló Benedek
ProducentStanley Kramer
Scenariokratka priča:
Frank Rooney
scenario:
John Paxton
Ben Maddow
NaracijaMarlon Brando
UlogeMarlon Brando
Mary Murphy
Lee Marvin
MuzikaLeith Stevens
FotografijaHal Mohr
MontažaAl Clark
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
30. 12. 1953 (1953-12-30) (SAD)
Trajanje79 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

Divljak je temeljen na kratkoj priči, "The Cyclists Raid" Franka Rooneyja, koja je objavljena u siječnju 1951. u izdanju časopisa Harper's Magazine. Priča je poslije objavljena u formi knjige kao jedna iz serije u knjizi The Best American Short Stories 1952. Kao isnpiracija za priču su, pak, poslužili stvarni događaji poznati kao Hollisterski neredi 1947. godine.

Iako Johnny u jednom trenutku zaprijeti Kathy kako bi mogao uništiti njihov kafić tako brzo da ne bi ni shvatili što im se dogodilo ako ga ne prestanu "bockati", bikeri su obično samo u potrazi za zabavom, te ne prijete drugima, iako je to viđeno u kasnijim filmovima o Hells Angelsima. Zanimljivo, Sonny Barger, osnivač Oakland Hells Angelsa, izjavio je kasnije kako se identificirao s Chinom te da je Johnnyja smatrao nasilnikom. Barger je kasnije na aukciji kupio majicu koju je Marvin nosio u filmu.

Zabranjen u Velikoj Britaniji uredi

Kako su ga smatrali skandaloznim i opasnim, Britanski odbor za filmsku cenzuru zabranio je prikazivanje filma u Velikoj Britaniji četrnaest godina. Prvo prikazivanje filma, pred uglavnom rockerskom publikom, održano je u tada slavnom klubu 59 Club u Paddingtonu, London.

Rock grupa Black Rebel Motorcycle Club dobila je ime po Brandovoj bandi, iako jedan od bikera zove bandu "Black Rebels Motorcycle Club".

Glumačka postava uredi

Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi