Disambig.svg Za ostala značenja, v. The Wild One (razvrstavanje).
The Wild One

originalni filmski poster
Režija László Benedek
Producent Stanley Kramer
Scenario kratka priča:
Frank Rooney
scenario:
John Paxton
Ben Maddow
Naracija Marlon Brando
Uloge Marlon Brando
Mary Murphy
Lee Marvin
Muzika Leith Stevens
Fotografija Hal Mohr
Montaža Al Clark
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
30. decembar 1953 (1953-12-30) (SAD)
Trajanje 79 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Divljak (eng. The Wild One) je odmetnički film ceste iz 1953. s Marlonom Brandom u nezaboravnoj ulozi Johnnyja Stablera, vođe bande i mladog delikventa, odjevenog u kožnu jaknu na motoru Triumph Thunderbird 6T iz 1950. U filmu se pojavljuje i Lee Marvin, kao vođa suparničke bande. U ovom niskobudžetnom filmu Brando se pojavio kao "buntovnik bez razloga" dvije godine prije Jamesa Deana u filmu Buntovnik bez razloga (1955.).

Divljak je temeljen na kratkoj priči, "The Cyclists Raid" Franka Rooneyja, koja je objavljena u siječnju 1951. u izdanju časopisa Harper's Magazine. Priča je poslije objavljena u formi knjige kao jedna iz serije u knjizi The Best American Short Stories 1952. Kao isnpiracija za priču su, pak, poslužili stvarni događaji poznati kao Hollisterski neredi 1947. godine.

Iako Johnny u jednom trenutku zaprijeti Kathy kako bi mogao uništiti njihov kafić tako brzo da ne bi ni shvatili što im se dogodilo ako ga ne prestanu "bockati", bikeri su obično samo u potrazi za zabavom, te ne prijete drugima, iako je to viđeno u kasnijim filmovima o Hells Angelsima. Zanimljivo, Sonny Barger, osnivač Oakland Hells Angelsa, izjavio je kasnije kako se identificirao s Chinom te da je Johnnyja smatrao nasilnikom. Barger je kasnije na aukciji kupio majicu koju je Marvin nosio u filmu.

Zabranjen u Velikoj BritanijiUredi

Kako su ga smatrali skandaloznim i opasnim, Britanski odbor za filmsku cenzuru zabranio je prikazivanje filma u Velikoj Britaniji četrnaest godina. Prvo prikazivanje filma, pred uglavnom rockerskom publikom, održano je u tada slavnom klubu 59 Club u Paddingtonu, London.

Rock grupa Black Rebel Motorcycle Club dobila je ime po Brandovoj bandi, iako jedan od bikera zove bandu "Black Rebels Motorcycle Club".

Glumačka postavaUredi

IzvoriUredi

Vanjske povezniceUredi