The Waste Land (sh. Pusta zemlja) je pjesma britanskog pisca T. S. Eliota objavljena 1922. godine, a koja se danas smatra jednim od najuticajnijih i najvažnijih djela moderne književnosti, odnosno poezije na engleskom jeziku.

The Waste Land
Autor(i)T. S. Eliot
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)poezija
IzdavačHorace Liveright
Datum izdanja1922
Vrsta medijaštampa
Stranica64 [1]

Radnja pjesme okvirno prati legendu o potrazi za Svetim graalom i Kralju ribara, uz brojne vinjete vezane uz opis suvremenog britanskog društva. Eliot je djelo napunio brojnim aluzijama na prethodna književna djela, prije svega iz zapadnog kanona, ali i reference na budizam i hinduizam. Stil pjesme varira od satire do apokaliptičkih proročanstava. Kritičari su u The Waste Land pronašli odraz autorovog dubokog razočaranja modernom industrijskom civilizacijom, izazvanog kako nedavnim Prvim svjetskim ratom tako i frustrirajućim životom u Londonu gdje je Eliot prije pisanja pjesme radio kao službenik u banci.

Iako je zbog nekih stihova Eliot kasnije postao predmetom optužbi za antisemitizam, The Waste Land je stekla izuzetnu popualrnost te bila često citirana i aludirana u popularnoj kulturi.

Izvori uredi

  1. Gallup 1969 pp. 29–31, 208

Vanjske veze uredi

Tekst

Besplatna e-knjiga: The Waste Land na Projektu Gutenberg

Verzije sa napomenama
Snimke