The Vikings (film)

film
(Preusmjereno sa The Vikings (1958 film))
The Vikings

filmski poster koji je izradio Reynold Brown
Režija Richard Fleischer
Producent Jerry Bresler
Scenario Calder Willingham (scenario)
Dale Wasserman (adaptacija)
Predložak The Viking; autor:
Edison Marshall
Naracija Orson Welles
Uloge Kirk Douglas
Tony Curtis
Janet Leigh
Ernest Borgnine
James Donald
Alexander Knox
Frank Thring
Muzika Mario Nascimbene
Fotografija Jack Cardiff
Montaža Elmo Williams
Studio Bavaria Film
Brynaprod S.A.
Curtleigh Productions
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
28. jun 1958 (1958-06-28)
Trajanje 116 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 3,5 mil. $[1]
Bruto prihod 6 mil. $ (procjene prihoda na kino-blagajnama SAD i Kanade)[2]

The Vikings (sh. Vikinzi) je američki pustolovno-historijski film snimljen 1958. u režiji Richarda Fleischera. Predstavlja adaptaciju romana The Viking američkog pisca Edisona Marshalla koji se, pak, temeljio na drevnoj nordijskoj sagi Ragnarssona þáttr (Priča o Ragnarovim sinovima). Radnja je smještena u Norvešku u ranom srednjem vijeku, a protagonisti su vikinški princ Einar (čiji lik tumači Kirk Douglas) i njegov rob Erik (koga tumači Tony Curtis), koji je ustvari Einarov polubrat i legitimni nasljednik northumbrijskog prijestolja u današnjoj Engleskoj, a čiji će odnos zakomplicirati suparništvo oko engleske princeze Morgane (čiji lik tumači Janet Leigh). Snimanje se odvijalo na lokacijama u Norveškoj i nizu zapadnoevropskih država, pri čemu su velike probleme stvarale loše vremenske prilike, ali i sukobi Douglasa sa režiserom Fleischerom. Usprkos toga, kada je film došao u kino-dvorane, imao je veliki uspjeh kod publike. Kritici se, pak, izuzetno dopala fotografija Jacka Cardiffa, kao i vješto kombiniranje spektakularne akcije sa kompliciranim zapletom. The Vikings je sljedeće godine potakao snimanje kratkotrajne TV-serije Tales of the Vikings, a tokom sljedećih nekoliko gdoina još dva filma slične tematike - italijanski Eric the Conqueror iz 1961. godine i američko-jugoslavenski The Long Ships iz 1964. godine, koji je režirao sam Cardiff.

UlogeUredi

CastingUredi

Ernest Borgnine u filmu tumači lik Ragnar, oca Einara, lika koji u filmu tumači Kirk Douglas. Borgnine je u stvarnom životu bio dva mjeseca mlađi od Douglasa.

The Vikings je bio tri od pet filmova u kome su zajedno nastupili Tony Curtis i Janet Leigh tokom 11 godina trajanja braka.

IzvoriUredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 132
  2. "All Time Domestic Champs", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske vezeUredi