The V.I.P.s

originalni filmski poster
Režija Anthony Asquith
Producent Anatole de Grunwald
Scenario Terence Rattigan
Uloge Richard Burton
Elizabeth Taylor
Louis Jourdan
Maggie Smith
Orson Welles
Rod Taylor
Elsa Martinelli
Margaret Rutherford
Muzika Miklós Rózsa
Fotografija Jack Hildyard
Montaža Frank Clarke (editor)
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
19. septembar 1963 (1963-09-19) (SAD)
Trajanje 119 min.
Jezik engleski
Budžet 4 mil. $[1]
Bruto prihod 15,000.000 $[2]


The V.I.P.s (sh. VIPovi ili Vrlo važne osobe) , također poznat Hotel International, je britanski igrani film snimljen 1963. godine u režiji Anthonyja Asquitha.

Po žanru je drama, a po strukturi prilično sličan filmskom omnibusu, odnosno sastoji se od niza ispočetka nepovezanih priča. Radnja je smještena na londonski Aerodrom Heathrow nakon što se spustila magla te odgodila sve letove. Protagonisti su tamo okupljeni poslovni ljudi, aristokrati i pripadnici džet seta koji čekaju da se magla raščisti, a među njima se ističe slavna glumica (čiji lik tumači Elizabeth Taylor) koja radi ljubavnika (koga glumi Louis Jourdan) želi napustiti muža (čiji lik tumači Richard Burton), a koji je došao na aerodrom pokušavajući je nagovoriti da mu se vrati.

Scenario je napisao ugledni dramski pisac Terrence Rattigan, koji je, po vlastitim navodima, inspiraciju pronašao u stvarnim događajima, odnosno pokušaju slavne glumice Vivien Leigh da napusti London sa svojim ljubavnikom Peterom Finchom, a u čemu ju je zaustavila magla na aerodromu i omogućila mužu Laurenceu Olivieru da je nagovori da odustane od toga. The V.I.P.s je predstavljao relativno skup film, velikim dijelom zbog toga što je u glumačkoj postavi okupio neke od tada najvećih zvijezda svjetskog filma. Australijskom glumcu Rodu Tayloru je, pak, usprkos toga što je nastupao na filmu preko deset godina, ovo bila prva prilika da tumači lik Australijanca, odnosno govori australijskim naglaskom. U filmu se također pojavio i slavni TV-voditelj David Frost tumačeći lik reportera koji intervjuira celebrityje.

Kritičari su prema filmu bili uglavnom hladni, ali je zato imao izuzetnu gledanost te predstavljao jedan od najvećih komercijalnih uspjeha godine. Vjeruje se da je tome značajno doprinio nastup Burtona i Taylor, koji su prije toga godinama punili naslovnice svojom skandaloznom romansom na snimanju filma Kleopatra. Nekoliko mjeseci kasnije je britanska glumica Margaret Rutherford, koja u filmu tumači lik aristokratkinje, dobila Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Rattigan i Asquith su dvije godine kasnije slični model filma primijenili na The Yellow Rolls-Royce, ali sa daleko manje uspjeha.

UlogeUredi


IzvoriUredi

  1. Vagg 2010, str. 97.
  2. Box Office Information for The V.I.P.s The Numbers. pristup 5. IX 2013.
Literatura

Vanjske vezeUredi