The Trip (film)

The Trip (sh. Putovanje[3] ili Trip) je američki igrani film snimljen 1967. godine u režiji Rogera Cormana, poznat kao jedan od najeksplicitnijih odraza kontrakulture, odnosno psihodelije na američku kinematografiju svog vremena.

The Trip
kino-poster za The Trip (1967)
RežijaRoger Corman
ProducentRoger Corman
ScenarioJack Nicholson
Uloge
MuzikaMike Bloomfield
The American Music Band
FotografijaArch Dalzell
MontažaRonald Sinclair
DistribucijaAmerican International Pictures
Datum(i) premijere
1967 (1967)
Trajanje85 min.
Jezikengleski
Budžet100.000 $[1]
Bruto prihod10 mil. $[2]

Protagonist, čiji lik tumači Peter Fonda, je losanđeleski režiser TV-reklama koji se upravo razveo od nevjerne supruge (čiji lik tumači Susan Strasberg), te koji, nastojeći simbolički okrenuti novu stranicu života, odlučuje prvi put uzeti LSD. Radnja prati njegove pustolovine koje uključuju tumaranje ulicama grada, odnosno drogom izazvane vizije, ali i kako će njegovo "putovanje" završiti kada bude vodio ljubav sa djevojkom koju je upoznao (i čiji lik tumači Salli Sachse).

Corman je, slično kao u svom ranijem ostvarenju Divlji anđeli, nastojao eksploatirati tada popularne kontrakulturne i antiestablišmentske trendove među mladom publikom, odnosno izuzetnu popularnost LSD-a. Scenario je, pak, povjerio svom starom suradniku, glumcu Jacku Nicholsonu koji ga je temeljio na vlastitim iskustvima sa drogom; sam Corman je također konzumirao LSD kako bi znao što realističnije dočarati njegov efekt na ekranu. Film je shvaćen kao opravdavanje ili, u najboljem slučaju, odbijanje osude konzumacije ilegalne droge, te je zbog toga imao problema sa cenzurom u nekim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, gdje je u integralnoj verziji prikazan tek 2004. godine. Uz Fondu, koji će zahvaljujući svom nastupu postati jedna od ikona hollywoodske kontrakulture, zapažen je nastup imao i Dennis Hopper u ulozi njegovog dilera; njih dvojica će kasnije nastupiti u tematski sličnom filmu Goli u sedlu, koji je, kao i Trip, stekao kult status.

Izvori uredi

  1. Mark McGee, Faster and Furiouser: The Revised and Fattened Fable of American International Pictures, McFarland, 1996 p255
  2. „The Trip, Worldwide Box Office”. Worldwide Box Office. Pristupljeno 26. II 2012. 
  3. Doslovan prijevod. U prenesenom značenju riječ "trip" označava psihodelično iskustvo.

Vanjske veze uredi