The Three Musketeers (film, 1948)

The Three Musketeers

kino-poster
Režija George Sidney
Producent Pandro S. Berman
Scenario Robert Ardrey
Predložak Les Trois Mousquetaires; autor:
Alexandre Dumas, père
Uloge Gene Kelly
Van Heflin
June Allyson
Vincent Price
Lana Turner
Angela Lansbury
Muzika Herbert Stothart
Fotografija Robert H. Planck
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
20. oktobar 1948 (1948-10-20)
Trajanje 125 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 4,474.000 $[1]
Bruto prihod 8,412.000 $[2]

The Three Musketeers (sh. Tri mušketira) je američki historijsko-pustolovni film snimljen 1948. u režiji Georgea Sidneya, poznat kao prva ekranizacija istoimenog znamenitog romana u boji.

Radnja je smještena u Francusku na početku 17. vijeka, a protagonist, koga tumači Gene Kelly je D'Artagnan, mladi gaskonjski plemić koji dolazi u Pariz kako bi se priključio elitnim kraljevskim mušketirima, ali sticajem okolnosti bude upetljan u niz političkih spletki. Ova verzija Tri mušketira je predstavljala jedan od najprestižnijih i najambicioznijih projekata studio Metro-Goldwyn-Mayer; njegov adut nisu bili samo plesačke vještine Genea Kellyja, koje su došle do izražaja u vrhunski koreografiranim scenama mačevalačke borbe, nego i raskošna scenografija i kostimografija, te ugledna glumačka ekipa, pri čemu su se isticali Lana Turner i Vincent Price u ulogama negativaca. Za novu verziju je također karakteristično da se, za razliku od ranijih hollywoodskih ekranizacija, bila nešto vjernija književnom predlošku, odnosno nije se ustručavala prikazivati njegove mračnije dijelove iz završnice.

The Three Muskeeters je postigao ogroman uspjeh i bio jedan od najgledanijih filmova godine; usprkos tome, zbog ogromnih troškova produkcije MGM-u je trebalo vrijeme da na njemu zabilježi profit. Nekoliko godina kasnije su neki njegovi crno-bijeli dijelovi (napravljeni da izgledaju poput nijemog filma iskorišteni kao "film u filmu", odnosno detalj znamenitog mjuzikla Singin' in the Rain.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. H. Mark Glancy, 'MGM Film Grosses, 1924-28: The Eddie Mannix Ledger', Historical Journal of Film, Radio and Television, Vol 12 No. 2 1992 p127-144 at p140
  2. The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  3. „The Three Musketeers Plot Synopsis”. Allmovie. http://www.allmovie.com/cg/avg.dll?p=avg&sql=1:49688. Pristupljeno 25. IV 2008. 

LiteraturaUredi

  • Monder, Eric (1994). George Sidney:a Bio-Bibliography. Greenwood Press. ISBN 9780313284571. 

Vanjske vezeUredi