The Texas Chain Saw Massacre

The Texas Chain Saw Massacre
Režija Tobe Hooper
Producent Kim Henkel
Tobe Hooper
Jay Parsley
Richard Saenz
Scenario Kim Henkel
Tobe Hooper
Naracija John Larroquette
Uloge Marilyn Burns
Paul A. Partain
Edwin Neal
Jim Siedow
Gunnar Hansen
Teri McMinn
Muzika Wayne Bell
Tobe Hooper
Fotografija Daniel Pearl
Montaža Larry Carroll
Sallye Richardson
Studio Vortex
Distribucija Bryanston Pictures
Datum(i) premijere
1. oktobar 1974 (1974-10-01)
Trajanje 84 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 300.000 $
Bruto prihod 30,8 mil. $
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)

The Texas Chain Saw Massacre (sh. Teksaški masakr motornom pilom) je američki horor film snimljen 1974. godine u režiji Tobea Hoopera, poznat kao jedno od najboljih i najuticajnijih ostvarenja žanra, odnosno kao jedan od začetnika podžanra kasnije poznatog kao slasher film.

Film je dijelom inspiriran stvarnim događajima, prije svega vezanim uz slučajeve serijskih ubica Eda Geina i Deana Corlla. Radnja prikazuje kako grupa mladića i djevojaka prilikom putovanja završi u ruralnom području završi u kući gdje živi klan incestuoznih kanibala koji slučajne namjernike prije nego što će se njima nahraniti podvrgavaju strahovitom mučenju i zlostavljanju.

The Teaxs Chain Saw Massacre je snimljen u nezavisnoj produkciji, uz izuzetno nizak budžet. Usprkos problema sa cenzurom koje je prouzročila uznemirujuća tema i nasilje (mada daleko implicitnije nego u nekim drugim ostvarenjima žanra), kao i problema sa distribucijom, na kraju je doživio izuzetan uspjeh među publikom. Hooper je dobio i izuzetne pohvale od strane kritike, koja je u njegovom filmu prepoznala nešto više od eksploatacijskog ostvarenja, odnosno svojevrsni odraz duha vremena tadašnje Amerike gdje su vijetnamski rat, Watergate i naftni šok stvorili atmosferu potpunog beznađa i nepovjerenja u sve institucije, uključujući porodicu. Jedan od likova, maskirani član kanibalskog klana po imenu Leatherface, postao je jednom od ikona žanra, odnosno poslužio kao model za slične likove u kasnijim popularnim franšizama kao što su Noć vještica i Petak 13.. Lik Sally Hardesty, koji u filmu tumači Marilyn Burns, se, pak, često navodi kao prototip tzv. završne djevojke, tipskog lika koji će postati jedna od karakteristika slasher žanra.

Godine 1986. je snimljen nastavak pod naslovom The Texas Chains Saw Massacre 2, koji će imati još dva naslova, a godine 2003. je snimljen i istoimeni remake, koji će također dobiti nastavke.

Vanjske vezeUredi