Ulični borac (film, 1974)

(Preusmjereno sa stranice The Street Fighter)

Sudar! Ubilačka pesnica (激突!殺人拳 Gekitotsu! Satsujin Ken?), u svijetu poznatiji po engleskom naslovu The Street Fighter (sh. Ulični borac) je japanski film borilačkih vještina snimljen 1974. godine. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Sonny Chiba, je Takuma Tsurugi, amoralni majstor borilačkih vještina spreman svoje usluge nuditi gangsterima i drugim kriminalcima. Radnja prikazuje kako ga angažiraju da otme kćer naftnog tajkuna (čiji lik tumači Yutaka Nakajima), a nakon toga mu odbiju isplatiti novac, poslije čega se on okrene protiv njih i kreće u krvavu osvetu.

激突!殺人拳
scena iz filma
RežijaShigehiro Ozawa
ProducentNorimichi Matsudaira
ScenarioMotohiro Torii
sinopsis: Kôji Takada
Motohiro Torii
Uloge
MuzikaToshiaki Tsushima
FotografijaKen Tsukakoshi
MontažaTakatoshi Suzuki
DistribucijaToei Company
Datum(i) premijere
2. 2. 1974 (1974-02-02)
Trajanje91 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Return of the Street Fighter (1974)

Ulični borac je snimljen u vrijeme kada su u svijetu izuzetnu popularnost uživali kung fu filmovi iz susjednog Hong Konga. Ulični borac se među njima isticao prije svega nastojanja da se ton učini znatno mračnijim, pa je glavni lik potpuno amoralni antiheroj koji ne preza od ničega. Javnosti, ali i cenzorima, je međutim, još više u oči upala izuzetna eksplicitnost nasilja, uključujući scene kastracije. Kada je distribuiran u SAD, postao je prvi film koji je dobio zloglasni rejting X isključivo zbog nasilja. Usprkos svih tih problema, stekao je izuzetnu popularnost, a Sonny Chiba postao zvijezda. Već iste godine je snimljen nastavak pod naslovom Return of the Street Fighter, a poslije snimljen još nekoliko spin off filmova.

Jedan od velikih poklonika filma je američki sineast Quentin Tarantino, te se scene iz Uličnog borca prikazuju na početku njegovog filma True Romance iz 1993. godine.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi