The Stepford Wives (roman)

Za ostale upotrebe, v. The Stepford Wives.

The Stepford Wives (sh. Stepfordske supruge) je science fiction horor roman američkog književnika Ire Levina, originalno objavljen 1972. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih i najuticajnijih djela svog vremena.

The Stepford Wives
korice prvog izdanja
Autor(i)Ira Levin
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)triler, science fiction, horor, satira
IzdavačRandom House
Datum izdanjaseptembar 1972.
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica145 stranica (prvo izdanje u tvrdom uvezu)
ISBN0-394-48199-2
OCLC broj303634
Dewey Decimal813/.5/4
LC klasifikacijaPZ4.L664 St PS3523.E7993

Protagonistica je Joanna Eberhart, uspješna fotografkinja koja se iz New Yorka zajedno sa mužem i dvoje djece doseljava u mirni i naizgled idilični gradić Stepford u Connecticutu, i tamo postaje uznemirena spoznajom da su sve žene u njemu potpuno pokorne svojim muževima ili opsjednute održavanjem savršenih domaćinstava, uključujući njene poznanice koje su dotle bile feministkinje i inzistirale na profesionalnim karijerama. Radnja prikazuje njene napore da otkrije pozadinu tog fenomena, pri čemu se ispostavlja da se svi muškarci u gradu okupljaju u klubu, među čijim su članovima umjetnici i inženjeri sposobni izrađivati ginoide.

Levinov roman se osnovnim zapletom, protagonsitkinjom i mračnom završnicom velikim dijelom oslanjao na njegov raniji hit Rosemaryna beba, ali je također sadržavao i snažnu komponentu satire. Osnovni koncept filma je bio inspiriran tada aktualnim trendovima u američkom društvu, kada je donedavno buntovna generacija baby boomera nakon odrastanja i stvaranja vlastitih karijera i porodica počela konformistički preuzimati ne samo materijalne vrijednosti, nego i životni stil i dotada omražene konzervativne vrijednosti njihovih roditelja. To je posebno bilo izraženo kod žena koje su prilikom školovanja inzistirale na feminističkim idealima, da bi ih po njegovom završetku žrtvovali porodicama. Roman je zbog toga postigao uspjeh, a izraz "stepfordska supruga" (engl. Stepford wife) ušao u engleski jezik kako bi se opisivale žene koje konformistički žrtvuju vlastitu individualnost konzervativnim vrijednostima porodice i šire okoline.

Roman je poznat i po dvije istoimene ekranizacije - hit-filmu The Stepford Wives iz 1975. godine u kome je glavni lik tumačila Katharine Ross, i koji je dobio još nekoliko nastavaka u obliku TV-filmova, te filmu The Stepford Wives iz 2004. godine sa Nicole Kidman u glavnoj ulozi, a koji je žanrovski bio bliži komediji i koji je predstavljao neuspjeh.