The Six Million Dollar Man

The Six Million Dollar Man je američka dramska serija o fiktivnom kiborgu koji je radio za vladinu organizaciju poznatu po skraćenici OSI (u nekim epizodama navedenu kao Office of Scientific Intelligence, odnosno Office of Scientific Investigation i Office of Strategic Intelligence[1]). Serija se temeljila na romanu Cyborg koga je napisao Martin Caidin. Originalno je emitirana na programu mreže ABC od 1974 do 1978, a nakon toga i u obliku tri televizijska filma 1973. godine. Naslovnu ulogu Stevea Austina je tumačio Lee Majors, i s vremenom postao jedna od ikona pop kulture 1970-ih. Serija je potakla spin-off pod nazivom The Bionic Woman.

The Six Million Dollar Man
FormatScience Fiction serija
NastupajuLee Majors
Richard Anderson
Martin E. Brooks
Zemlja porijekla SAD
Broj sezona5
Broj epizoda100 + 6 TV filmova
Produkcija
Trajanje60 min. (s reklamama)
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje18.1. 1974. – 6.3. 1978.

Nekoliko epizoda serije je krajem 1970-ih u okviru programa JRT-a emitirala Radiotelevizija Zagreb.

Pregled uredi

Roman Martina Caidina je izdan 1972. te je postao bestseler. Već u proljeće 1973. godine je ABC napravila prvu adaptaciju u obliku TV-filma pod nazivom The Six Million Dollar Man. U njemu je Steve Austin prikazan kao civilni astronaut čiji se eksperimentalni avion ruši, pri čemu on doživljava strahovite ozljede, ostavši bez desnog oka, desne ruke i obje noge. Američka vlada ga odlučuje "ponovno izgraditi" koristeći eksperimentalnu bioničku tehnologiju te Austin u operaciji vrijednoj šest miliona dolara - po kojoj je serija dobila naslov - dobija umjetne noge, ruku i oko. Time stječe veći vid, brzinu i fizičku snagu od normalnih ljudi te svoje sposobnosti koristi u svom poslu tajnog agenta.

TV-film je imao veliku gledanost, te su snimljena još dva - Wine, Women and War i Solid Gold Kidnapping - koji su prikazani u jesen 1973. godine. U njima je Austin ponovno dobio identitet zrakoplovnog pilota koga je imao u originalnom romanu.

Konačno je 1974. godine započelo emitiranje serije. Ona je vrlo brzo stekla veliku popularnost. Njena karakteristika je bilo za američku televiziju dotada nepoznato korištenje slow motiona i na elektronskoj muzici temeljenih audio efekata u akcijskim scenama.

Godine 1975. je emitirana dvodijelna epizoda "The Bionic Woman" u kojoj se pojavio lik Jaime Sommers, bivše profesionalne tenisačice koja je s Austinom imala ljubavnu vezu. Nakon što je prilikom nezgodnom padobranskom skoka i ona ostala paralizirana, i na njoj je primijenena bionika, ali je od posljedica operacije umrla. Lik, koji je tumačila Lindsay Wagner, je međutim bio tako popularan da su ga producenti odlučili ne samo oživjeti - koristeći zamrzavanje - nego mu dati i vlastitu TV-seriju pod nazivom The Bionic Woman.

Obje serije su se prestale emitirati 1978. godine, ali su se likovi Austina i Sommersove pojavili još u tri TV-filma - The Return of the Six Million Dollar Man and the Bionic Woman (1987), Bionic Showdown (1989) i Bionic Ever After? (1994).

Bilješke i reference uredi

  1. Lottman, Eileen, Welcome Home, Jaime (Berkeley Books, 1976)

Vanjske veze uredi