The Sign of Four (film, 2001)

The Sign of Four (srpskohrvatski: Znak četvorice) je kanadski televizijski film iz 2001. godine što ga je režirao Rodney Gibbons. Znak četvorice bio je drugi film iz Hallmarkovog serijala o Sherlocku Holmesu, emitiran manje od godinu dana nakon Baskervilskog psa. Scenarij je, opet prema istoimenom romanu Arthura Conana Doylea, napisao Joe Wiesenfeld. Matt Frewer i Kenneth Welsh reprizirali su svoje uloge Sherlocka Holmesa i dr. Watsona, a u filmu su se pojavili još i Marcel Jeannin, koji je tumačio i Thaddeusa i Bartholomewa Sholta, te Sophie Lorain, kao Mary Morstan.

The Sign of Four
PrijevodZnak četvorice
RežijaRodney Gibbons
ProdukcijaIrene Litinsky
ScenarioJoe Wiesenfeld prema istoimenom romanu A. C. Doylea
UlogeMatt Frewer
Kenneth Welsh
Sophie Lorain
Marcel Jeannin
MuzikaMarc Ouellette
Premijera23. ožujka 2001.
Jezikengleski jezik
Trajanje90 minuta
Država Kanada
Tehnička ekipa
FotografijaEric Cayla
MontažaVidal Béïque
Hronologija
Prethodni: Naredni:
The Hound of the Baskervilles The Royal Scandal
The Sign of Four na Internet Movie Database

Kao i prethodni film, Znak četvorice je sniman u Montrealu i njegovoj okolici, a snimanje je završeno pred kraj studenog 2000. godine. Film je premijerno prikazan 23. ožujka 2001. godine na Odysseyju, današnjem Hallmarku. Film je prošao razmjerno loše među kritikom, uz poseban naglasak na Gibbonsovu režiju i Frewerovu interpretaciju, mada je Welsh kao Watson dobio pohvale.

Radnja uredi

Glavni članak: The Sign of the Four

Razlike u odnosu na roman uredi

Iako se radilo o prilično vjernoj adaptaciji, Wiesenfeld je izvršio određene promjene. Tako je u film ubačen izvjesni profesor Morgan (Noel Burton), kemičar pri Scotland Yardu, koji je ne samo identificirao otrov kojim je ubijen Bartholomew Sholto, već je i za Holmesa izradio protuotrov. Uz to, Tonga nije prikazan kao divlji Pigmejac, već kao Azijat s tragovima na licu.

Glumačka postava uredi

Vanjske veze uredi