The Shooting

filmski poster
Režija Monte Hellman
Producent Jack Nicholson
Monte Hellman
Scenario Carole Eastman (pod pseudonimom "Adrien Joyce")
Uloge Warren Oates
Millie Perkins
Will Hutchins
Jack Nicholson
Muzika Richard Markowitz
Fotografija Gregory Sandor
Distribucija Walter Reade Organization
Datum(i) premijere
23. oktobar 1966 (1966-10-23) (San Francisco)
Trajanje 82 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 75.000 $

The Shooting (sh. Pucnjava) je američki vestern-film snimljen u režiji Monte Hellmana i premijerno prikazan 1966. godine, poznat kao prvo ostvarenje iz podžanra tzv. acid westerna.

Protagonist, čiji lik tumači Warren Oates, je rudar i bivši lovac na ucjene, koji zajedno sa svojim slaboumnim prijateljem (čiji lik tumači Will Hutchins) nevoljko pristaje na ponudu bezimene tajanstvene žene (čiji lik tumači Millie Perkins) da je za novac prati kroz pustinju. Radnja prikazuje kako trio počne pratiti tajanstveni revolveraš (koga glumi Jack Nicholson) čiji motivi, kao ni motivi žene nisu sasvim jasni.

The Shooting je Hellman snimio 1965. godine s izuzetno niskim budžetom pod pokroviteljstvom svog mentora Rogera Cormana. Nastojeći maksimalno uštediti novac, The Shooting je sniman gotovo istovremeno sa filmom Ride in the Whirlwind, sa kojim je dijelio lokacije i dio glumačke postave (uključujući Nicholsona). Hellman je prilikom produkcije inzistirao na maksimalnoj jednostavnosti i minimalizmu, pa je tako jednostavno "preskočio" prvih deset stranica scenarija koje su objašnjavale porijeklo likova. Premijeru je, slično kao i Whirlwind, imao godinu dana kasnije na Filmskom festivalu u San Franciscu. Kritičari su njime bili oduševljeni, prije svega zbog toga što je dotadašnje konvencije žanra odbacivao ne samo kroz sadržaj i ne-romantični prikaz Divljeg Zapada kao surovog i oporog mjesta, nego i zbog stalne mračne atmosfere te neuobičajene završnice. The Shooting je, sa druge strane, imao problema sa redovnom distribucijom, te je publici prikazan tek 1968. godine u Francuskoj, a potom na američkoj televiziji. Oatesu, koji će sljedeće desetljeće izgraditi reputaciju kao karakterni glumac, The Shooting je predstavljao jednu od rijetkih prilika kada je tumačio glavnu ulogu.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi