Sedam samuraja

(Preusmjereno sa stranice The Seven Samurai)
Za ostala značenja, vidi Sedam samuraja (razvrstavanje).

Sedam samuraja (七人の侍 Shichinin no Samurai?) je japanski pustolovni (jidai geki) film snimljen 1954. u režiji Akira Kurosawe. Radnja je smještena u Japan 1587. godine, odnosno u tzv. Sengoku period kada su zemlju pustošile vojske međusobno zaraćenih feudalnih klanova te razbojničke bande. Naslovni protagonisti su sedmorica siromašnih samuraja bez gospodara (ronina), koje stanovnici jednog sela unajmljuju kako bi ih pokušali zaštititi od bande koja ih pljačka svake godine.

Sedam samuraja
RežijaAkira Kurosawa
ProducentSojiro Motoki
ScenarioAkira Kurosawa
Shinobu Hashimoto
Hideo Oguni
UlogeTakashi Shimura
Toshirō Mifune
MuzikaFumio Hayasaka
FotografijaAsakazu Nakai
MontažaAkira Kurosawa
DistribucijaToho (Japan)
Columbia Pictures (SAD)
Datum(i) premijere
26. 4. 1954 (1954-04-26)
Trajanje207 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Budžet500.000 $

Sedam samuraja se smatra najpoznatijim i najpopularnijim od svih Kurosawinih filmova, a često se navodi i kao najuticajniji od svih filmova japanske kinematografije. To se prvenstveno odnosi na brojne remakeove na Zapadu i drugdje, a od kojih je najpoznatija vestern-verzija Sedmorica veličanstvenih iz 1960. godine.

Kratak sadržaj uredi

Glavna tema filma Akire Kurosava su čast i dužnost u vreme kada tradicionalne vrednosti bivaju degradirane. Glavni samuraj Kambei (Takaši Šimura) prerušen je u monaha nadajući se da će tako moći da spasi kidnapovanu farmerovu kćerku.

Impresionirani njegovom nesebičnošću i hrabrošću grupa farmera moli ga da odbrani njihovo selo od bandita. Kambei pristaje na to bez obzira što je to poduhvat u kom će ostati bez materijalne nadoknade i koji nije naročito častan. Uskoro njemu će se u ovom poduhvatu pridružiti još dvoje ljudi: mladi samuraj Kacuširo (Isao Kimura), koji ubrzo postaje Kambeijev učenik, i naprasiti Kikučio (Toširo Mifune), koji se predstavlja kao samuraj ali se ispostavlja da se radi o sinu jednog od farmera. Kambei okuplja još četiri samuraja, među kojima je i Kijuzo (Seidži Mijaguči), vrhunski mačevalac. Dok banditi vrebaju iz prikrajka, ova sedmorica ljudi konsolidovaće odbranu i organizovati seljane, što prethodi velikoj bespoštednoj borbi za konačnu odbranu sela od napadača.

Vanjske veze uredi