The Seven-Ups, u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Od sedam naviše, je američki kriminalistički film snimljen 1973. godine u režiji Philipa D'Antonija, poznatog producenta kome je to bilo jedino režijsko ostvarenje u karijeri. Protagonist, čiji lik tumači Roy Scheider, je Buddy Manucci, šef elitne jedinice njujorških policijskih detektiva specijalizirane za istrage krivičnih djela sa kaznama od sedam godina zatvora naviše, a koja često koristi nasilje kao sredstvo svog rada. Radnja prikazuje kako se Manucci suoči sa izuzetno opasnom bandom kriminalaca koja izvodi drske otmice vodećih ličnosti organiziranog kriminala, te kako prilikom istrage životi njegovih ljudi dolaze u opasnost.

The Seven-Ups
RežijaPhilip D'Antoni
ProducentPhilip D'Antoni
ScenarioAlbert Ruben
Alexander Jacobs
sinopsis: Sonny Grosso
UlogeRoy Scheider
Tony Lo Bianco
Larry Haines
Richard Lynch
Ken Kercheval
MuzikaDon Ellis
FotografijaUrs Furrer
MontažaGerald B. Greenberg
Stephen A. Rotter
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
14. 12. 1973 (1973-12-14)
Trajanje103 minutes
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,425.000 $[1]
Bruto prihod4,1 mil. $ (SAD i Kanada)[2]

D'Antoni je prije ovog filma postigao velike uspjehe producirajući Bullit i Francusku vezu. The Seven-Ups je originalno bio zamišljen kao nastavak potonjeg filma, pri čemu je Scheider trebao ponoviti ulogu Buddyja Russoa iz Francuske veze, a policajac Sonny Grosso, po čijem stvarnom liku se temelji, bio je angažiran kao savjetnik. Iako je na kraju Schedier tumačio drugi lik, The Seven-Ups se u mnogo čemu naslanjao na Francusku vezu, prije svega u mračnoj i depresivnoj atmosferi propadajućeg New Yorka koji je tada doživljavao eksploziju kriminala, te eksplicitnom nasilju i impresivnoj sceni automobilske potjere.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p257
  2. Solomon p 232. Please note figures are rentals not total gross.

Vanjske veze uredi