The Sand Pebbles

(Preusmjereno sa stranice The Sand Pebbles (film))
Za ostala značenja, vidi The Sand Pebbles (razvrstavanje).

The Sand Pebbles (sh. Zrna pijeska[3]) je američki igrani film snimljen 1966. godine u režiji Roberta Wisea.

The Sand Pebbles
Kino-poster koji je izradio Howard Terpning
RežijaRobert Wise
ProducentRobert Wise
ScenarioRobert Woodruff Anderson
PredložakThe Sand Pebbles; autor:
Richard McKenna
UlogeSteve McQueen
Richard Attenborough
Richard Crenna
Candice Bergen
Marayat Andriane
Mako
Simon Oakland
Charles Knox Robinson III
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaJoseph MacDonald
MontažaWilliam Reynolds
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
20. 12. 1966 (1966-12-20)
Trajanjeoriginalna verzija:
182 min.
proširena verzija:
196 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
mandarinski
Budžet12,110.000 $[1]
Bruto prihod30,017.647 $[2]

Predstavlja ekranizaciju istoimenog romana Richarda McKenne, inspiriranog autorovim iskustvima na rijeci Yangtze, gdje je 1930-ih kao pripadnik američke ratne mornarice služio na riječnoj topovnjači. Radnja je smještena deceniju prije, u doba tzv. Sjeverne ekspedicije sredinom 1920-ih koja je prethodila kineskom građanskom ratu. Protagonist, čiji lik tumači Steve McQueen, je Jake Holman, mašinist na fiktivnoj američkoj topovnjači USS San Pablo, koji, za razliku od svojih kolega, lokalno kinesko stanovništvo ne gleda sa rasističkim predrasudama, ali se isto tako suočava sa njegovim sve većim neprijateljstvom prema brodu koji predstavlja simbol stranog ugnjetavanja.

Wise je McKennin roman pokušao ekranizirati nekoliko godina ranije, ali su financijske i tehničke poteškoće odgodile projekt, a zbog čega je u međuvremenu režirao daleko poznatiji i uspješniji Moje pjesme, moji snovi. Kada je The Sand Pebbles konačno započeo s produkcijom, koristile su se lokacije u Hong Kongu i Tajvanu. Za potrebe produkcije je sagrađena prava ratna topovnjača koja je "glumila" USS San Pablo, a modelirana prema američkoj riječnoj topovnjači USS Villalobos koja je 1920-ih služila na Yangtzeu. Film je odlikovala i prilično raznovrsna glumačka ekipa, koja je uključivala manekenku Candice Bergen koja je, tumačeči lik mlade kršćanske misionarke, odigrala jednu od svojih prvih poznatijih uloga; u ulozi bivše kineske prostitutke Mailly se, pak, našla tajlandska glumica Marayat Andriane, koja će kasnije postati pod pseudonimom Emmanuelle Arsan poznatija kao autorica znamenitog erotskog romana Emmanuelle. McQueenu je, pak, The Sand Pebbles predstavljao izuzetno iskustvo, s obzirom da su snimanje obilježili strahoviti zdravstveni problemi; kada ga je dovršio bio je toliko iscrpljen da je na godinu dana privremeno prekinuo karijeru.

The Sand Pebbles je imao solidne komercijalne rezultate, a čemu je pridonijela i to što je tada aktualna kulturna revolucija u Kini imala određene paralele sa motivima filma. Film je također dobro prošao i kod kritike, uključujući neke autore koji su pronalazili paralele sa tada aktualnim vijetnamskim ratom; stav o filmu kao alegoriji na potonji sukob će dodatno iskristalizirati u kasnijim godinama, a pogotovo zbog nekonvencionalno mračnog i depresivnog kraja.

Uloge uredi

3

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p254
  2. „The Sand Pebbles, Box Office Information”. The Numbers. Pristupljeno April 16, 2012. 
  3. Doslovan prijevod, iako je riječ o igri engleskih riječi, odnosno nadimku članova posade broda.

Vanjske veze uredi

Recenzije