The Red Shoes (sh. Crvene cipelice) je britanski igrani film snimljen 1948. u režiji Michaela Powella i Emerica Pressburgera. Inspiriran je istoimenom bajkom Hansa Christiana Andersena čija adaptacija tvori priču o priči, odnosno balet koji predstavlja važan dio zapleta filma. Protagonistica, koju tumači Moira Shearer je mlada i nadarena balerina koja se priključuje elitnoj baletnoj trupi na čelu sa talentiranim, ali beskrupuloznim koreografom (čiji lik tumači Anton Walbrook). Radnja prikazuje kako se zaljubljuje u kompozitora (čiji lik tumači Marius Goring) koji je samo za nju napisao balet, ali kako će dilema oko toga da li da zbog njega napusti karijeru ili ne dovesti do tragičnih posljedica.

The Red Shoes
originalni filmski poster
RežijaMichael Powell
Emeric Pressburger
ProducentMichael Powell
Emeric Pressburger
ScenarioMichael Powell
Emeric Pressburger
Keith Winter
(dodatni dijalozi)
PredložakCrvene cipelice; autor:
Hans Christian Andersen
UlogeMoira Shearer
Anton Walbrook
Marius Goring
MuzikaBrian Easdale
FotografijaJack Cardiff
MontažaReginald Mills
DistribucijaGeneral Film Distributors
Eagle-Lion Films
J. Arthur Rank Film Distributors
Datum(i) premijere
6. 9. 1948 (1948-09-06)
Trajanje133 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
francuski
Budžet505.581 £[1]
Bruto prihod5 mil. $ (procjene za SAD i Kanadu)[2][3]

Scenario filma je bio djelomično inspiriran likom Sergeja Djagiljeva, voditelja znamenite baletne trupe Ballets Russes čiji alter ego u filmu predstavlja koreograf. Powell, koji je prema nekim navodima, i sam poslužio kao jedna od podloga za taj lik, je scenarij počeo pisati za Alexandera Kordu pri čemu je lik balerine trebala tumačiti njegova supruga Merle Oberon. Projekt je, međutim, godinama bio u zastoju, te je umjesto nje angažirana mlada i nepoznata, ali talentirana škotska balerina Shearer.

The Red Shoes na samom početku prikazivanja u Britaniji nije imao naročitu gledanost, a što se često tumači time da producentska kuća Rank Organisation nije imala novca za promociju zbog financijskih problema izazvanih nepredviđenim troškovima za film Caesar and Cleopatra. Nakon nekog vremena se gledanost povećala, te je 1948. godinu završio kao šesti najgledaniji film. Mnogo su impresivniji bili njegovi rezultati sa druge strane Atlantika. U SAD je postao jedan od komercijalno najuspješnijih filmova, te osvojio dva Oscara - za najbolju scenografiju i najbolju dramsku/humoristički muziku. Njime je posebno bio oduševljen Gene Kelly, koji ga je nekoliko puta prikazivao čelnicima Metro-Goldwyn-Mayer kako bi ih nagovorio da u njegov film Amerikanac u Parizu uvrste scene baleta.

The Red Shoes se smatra najboljim ili jednim od najboljih filmova tandema Powell i Pressburger, odnosno jednim od klasika britanske kinematografije. Martin Scorsese je izjavio da ga smatra jednim od dva najbolja filma u boji ikada napravljena.

Uloge uredi

Izvori uredi

Napomene
  1. Sarah Street, Transatlantic Crossings: British Feature Films in the USA, Continuum, 2002 p 110
  2. "All Time Domestic Champs", Variety, 6 January 1960 p 34
  3. „Noteworthy Films Made In U.K.”. The West Australian (Perth, WA : 1879 - 1954) (Perth, WA: National Library of Australia): str. 27. 17 January 1953. Pristupljeno 4. VIII 2012. 
Literatura

Vanjske veze uredi