The Quatermass Experiment

The Quatermass Experiment je britanska naučno-fantastična TV-serija od 6 polusatnih epizoda koja se godine 1953. emitirala na programu BBC-a. Radnja joj je bila smještena u blisku budućnost, a glavni protagonist bio profesor Bernard Quatermass, glavni nadzornik britanskog raketnog programa koji se suočava s vanzemaljskim entitetom koji je zaposjeo jedinog preživjelog člana prve svemirske misije.

The Quatermass Experiment
Uvodni kadar serije The Quatermass Experiment.
FormatScience fiction serija
KreatorNigel Kneale
NastupajuReginald Tate
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda6
Produkcija
Postavke kamereviše kamera
Trajanjecca. 30 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalBBC
Format slike405-linija crno-bijela
Originalno prikazivanje18. jul 1953. – 22. august 1953.
Kronologija
SlijediQuatermass II

The Quatermass Experiment je važan kao prva TV-serija naučno-fantastičnog žanra koja je osmišljena za opću, odnosno odraslu publiku, a ne djecu i omladinu kao što je to dotada bio slučaj.[1] Serija, u kojoj je naslovnu ulogu tumačio Reginald Tate, se emitirala uživo, a, iako ju je BBC pokušao snimiti na filmsku vrpcu, do danas su ostale očuvane samo prve dvije epizode. Usprkos tih tehničkih problema, serija je doživjela ogromnu gledanost, postavši jednim od prvih televizijskih hitova u historiji Velike Britanije.

Popularnost serije je prepoznala studio Hammer Film Productions te godine 1955. napravila filmsku verziju pod nazivom The Quatermass Xperiment. Sam BBC je godine 1955. snimio nastavak pod nazivom Quatermass II, a potom i Qautermass and the Pit koji su također dobili filmske verzije. Godine 1979. je Thames Television snimio TV-seriju pod nazivom Quatermass.

Godine 2005. BBC je uživo emitirao remake originalne serije također nazvan The Quatermass Experiment.

Fusnote uredi

  1. „Nigel Kneale”. The Times. 02. 11. 2006.. Pristupljeno 26. 01. 2007. 

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi