Za ostala značenja, vidi The Practice (razvrstavanje).

The Practice je američka pravosudna TV-serija koju je stvorio David E. Kelley, a čija se radnja bavila partnerima i zaposlenicima u bostonskoj advokatskoj firmi. Serija je godine 1998. i 1999. osvojila nagradu Emmy za najbolju dramsku seriju, a od nje je nastala spin-off serija pod nazivom Boston Legal, koja se emitira od jeseni 2004. godine i bavi istom tematikom, iako na nešto vedriji i ležerniji način.

The Practice
Formatpravosudna TV-serija
KreatorDavid E. Kelley
NastupajuDylan McDermott
Michael Badalucco
Lisa Gay Hamilton
Steve Harris
Camryn Manheim
Kelli Williams
Lara Flynn Boyle
Marla Sokoloff
Jason Kravits
Ron Livingston
Jessica Capshaw
Chyler Leigh
Rhona Mitra
James Spader
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj serijala8
Broj epizoda168
Produkcija
Trajanje44 min. po epizodi
Producentska kompanija/e20th Century Fox Television
David E. Kelley Productions
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje4.3. 1997. – 16.5. 2004.
Kronologija
SlijediBoston Legal

The Practice se u Srbiji prikazivala na programu B 92 pod nazivom Advokatura, a u Hrvatskoj na programu HRT pod nazivom Pravda za sve.

Glavna glumačka postava uredi

  • Dylan McDermott kao Bobby Donnell (1997-2003), viši partner u firmi. Napustio je firmu 2003. godine nakon nervnog sloma izazvanog stalnom dilemom između onoga što je najbolje za njegove klijente i onoga za što drži da je moralno ispravno.
  • Michael Badalucco kao Jimmy Berluti, namještenik, a kasnije i partner u firmi. Odrastao u italoameričkoj radničkoj porodici, stalno se bori s usamljenošću, kompleksom manje vrijednosti, a strogi katolički odgoj mu je izvor brojnih etničkih dilema.
  • Lisa Gay Hamilton kao Rebecca Washington (1997-2003). Na početku serije Rebecca je bila receptionistica i povremena sekretarica u firmi. Tajno je studirala pravo, a nakon položenog pravosudnog ispita postala advokat. Iz nepoznatog razloga (u stvarnosti je Hamilton otpuštena zbog produkcijskih troškova) napustila firmu.
  • Steve Harris kao Eugene Young, je Bobbyjev zamjenik, a u završnoj sezoni vodeći partner firme. Prije advokature je radio kao privatni detektiv, a smrt brata u zatvoru zbog priznanja pod prisilom ga je učinilom sklonijim da se drži slova zakona od svojih kolega.
  • Camryn Manheim kao Ellenor Frutt, partnerica u firmi. Ellenor je i izgledom i životnim stilom najživopisniji član firme. Usprkos gojaznosti je imala buran ljubavni život, a odlučila je samohranom majkom je postala uz pomoć umjetne oplodnje.
  • Kelli Williams kao Lindsay Dole (1997-2003), partnerica u firmi, Bobbyjeva bivša djevojka, a kasnije supruga. Njihov buran odnos je rezultirao djetetom, ali i razvodom. Firmu je napustila bez razloga (jer je Williams otpuštena zbog budžeta serije).
  • Lara Flynn Boyle kao Helen Gamble (1997-2003), pomoćnica okružnog tužitelja koja je često stranka u procesima koje vodi firma. Iako je Helen osobna prijateljica mnogih članova firme, a i cimerica Lindsay i Ellenor, često se oštro, ponekad i kršeći pravila, bori da dobila osuđujuće presude. (I ona je nestala bez objašnjenja, jer je Boyle otpuštena zbog budžeta).
  • Marla Sokoloff kao Lucy Hatcher (1998-2003), živahna receptionistica firme. Lucy je unajmljena nakon što je Rebecca postala advokat, a neko vrijeme je povremeno radila kao savjetnica žrtava silovanja . I njen lik je nestao bez objašnjena (Sokoloff je otpuštena zbog budžeta).
  • Jason Kravits kao Richard Bay (1999-2001), tvrdi pomoćnik okružnog tužioca i čest rival firme u sudnici. Richard je ubijen od strane kriminalca kojeg je uspješno tužio. Bio je blizak prijatelj Helen Gamble i s njome nekoliko puta pokušao započeti vezu.
  • Ron Livingston kao Alan Lowe (2001-2002), pomoćnik okružnog tužioca. Zamijenio je Richard Baya, ali brzo nestao iz serije.
  • Jessica Capshaw kao Jamie Stringer (2002-2004), promiskuitetna advokatkinja s diplomom harvardskog pravnog fakulteta. Priključila se firmi nakon Lindsayine osude za ubistvo. Imala je kratku vezu s Eugeneom, a nakon raspada firme se priključila Jimmyju u njegovom uredu.
  • Chyler Leigh kao Claire Wyatt (2003), Lindsayina pomoćnica u novoj firmi. I njen lik je nestao zbog budžetskih troškova.
  • James Spader kao Alan Shore (2003-2004), krajnje nemoralni prijatelj Ellenor koji je unajmljen na početku posljednje sezone. Pred kraj serije je otpušten te se zaposlio u firmi Crane, Poole & Schmidt. Njegov lik je postao protagonist spin-off serije Boston Legal.
  • Rhona Mitra kao Tara Wilson (2003-2004), još jedna zaposlenica firme. Tara je otpuštena nakon što je Alana Shorea obavijestila o otpuštanju te mu pomogla ukrasti podatke o klijentima. Zajedno s Jamesom Spaderom, Mitra je postala stalni lik u Boston Legal nakon prestanka snimanja serije The Practice.

Vanjski linkovi uredi

Prethodi:
Law & Order
Emmy za najbolju dramsku seriju
1998-1999
Slijedi:
The West Wing
Prethodi:
The X-Files
Zlatni globus - najbolja dramska TV-serija
1999
Slijedi:
The Sopranos