The Postman Always Rings Twice (film, 1946)

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. The Postman Always Rings Twice.
The Postman Always Rings Twice

Lana Turner u sceni filma
Režija Tay Garnett
Producent Carey Wilson
Scenario Harry Ruskin
Niven Busch
Predložak roman The Postman Always Rings Twice; autor:
James M. Cain
Uloge Lana Turner
John Garfield
Cecil Kellaway
Hume Cronyn
Muzika George Bassman
Erich Zeisl
Fotografija Sidney Wagner
Montaža George White
Distribucija Metro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
2. maj 1946 (1946-05-02)
Trajanje 113 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 1,683.000 $[1][2]
Bruto prihod 5,086.000 $[1][2]

The Postman Always Rings Twice (sh. Poštar uvijek zvoni dvaput) je američki crno-bijeli film snimljen 1946. u režiji Taya Garnetta, poznat kao jedno od klasičnih ostvarenja žanra film noir.

Temelji se na istoimenom romanu Jamesa M. Caina. Protagonist, koga tumači John Garfield je mladi skitnica Frank Chambers koji se zaposli u zalogajnici u kojoj radi lijepa Cora Smith (koju tumači Lana Turner), a čiji je vlasnik sredovječni Lanin suprug Nick Smith (koga glumi Cecil Kellaway). Radnja prikazuje kako se Frank i Cora zaljube, likvidiraju muža fingirajući nesretan slučaj te budu oslobođeni na suđenju za ubistvo, ali kako ih sudbina na kraju ipak natjera da plate za svoj zločin.

Studio Metro-Goldwyn-Mayer je prava za ekranizaciju otkupio još 1934. godine, ali je nedugo potom u Hollywoodu na snagu stupio strogi cenzorski kodeks, te su čelnici MGM-a držali kako zbog motiva preljuba i zločina iz strasti scenarij ne bi mogao dobiti odobrenje za snimanjje. Nešto kasnije su u Evropi snimljene dvije neautorizirane ekranizacije - Le Dernier Tournant u Francuskoj 1939. i daleko poznatiji Ossessione u Italiji 1943. godine. Godine 1944. je veliki uspjeh tematski sličnog Paramountovog filma Double Indemnity (također temeljenom na Cainovom opusu) konačno potakao MGM da snimi film.

The Postman Always Rings Twice je doživio ogroman komercijalni uspjeh, kao i povoljne kritike. Kasniji kritičari su posebno hvalili Garnettovu ekonomičnu režiju, odnosno vješto stvaranje "noirovskog" ugođaja u naoko banalnom okruženju male zalogajnice. Film se također smatra jednim od najvećih u karijeri Lane Turner, koja je, za razliku od stereotipnih film noira, tumačila običnu ženu prepuštenu strasti, a ne beskrupuloznu femme fatale.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 The Eddie Mannix Ledger, Los Angeles: Margaret Herrick Library, Center for Motion Picture Study .
  2. 2,0 2,1 Scott Eyman, Lion of Hollywood: The Life and Legend of Louis B. Mayer, Robson, 2005 p 380

Vanjske vezeUredi

Streaming audioUredi