The Phantom of the Opera (film, 1925)

The Phantom of the Opera

scena iz filma; Erik, Fantom (Lon Chaney) i Christine Daaé (Mary Philbin
Režija Rupert Julian
van špice:
Lon Chaney
Edward Sedgwick
Ernst Laemmle
Producent Carl Laemmle (van špice)
Scenario Elliott J. Clawson
Raymond L. Schrock
Bernard McConville
Jasper Spearing
Richard Wallace
Walter Anthony
Tom Reed
Frank M. McCormack (All uncredited)
Predložak Fantom opere; autor:
Gaston Leroux
Uloge Lon Chaney
Mary Philbin
Norman Kerry
Arthur Edmund Carewe
Gibson Gowland
Muzika Gustav Hinrichs (New York)
Fotografija Milton Bridenbecker
Virgil Miller
Charles Van Enger
Montaža Edward Curtiss
Maurice Pivar
Gilmore Walker
Lois Weber
Distribucija Universal Pictures
Datum(i) premijere
25. novembar 1925 (1925-11-25)
[1]
Trajanje 107 min. (1925)
93 min. (1929)
Zemlja  SAD
Jezik nijemi film
engleski međutitlovi
Bruto prihod 2,000.000 $
The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera (u prijevodu, Fantom opere) je američki crno-bijeli nijemi horor film snimljen 1925. u režiji Ruperta Juliana. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana francuskog književnika Gastona Lerouxa. Radnja je smještena u parišku Operu čiju upravu terorizira tajanstveni "Fantom" (čiji lik tumači Lon Chaney, Sr.), nastojeći je natjerati da kao glavnu zvijezdu opernih predstava postavi mladu, lijepu i talentiranu pjevačicu (čiji lik tumači Mary Philbin). The Phantom of the Opera je poznat kao jedna od najvjernijih adaptacija Lerouxovog romana, ali još više po impresivnoj ulozi Lona Chaneya, koji je još jednom potvrdio svoju reputaciju "Čovjeka s tisuću lica"; za potrebe uloge je ponovno sam dizajnirao vlastitu šminku i deformirani lik Fantoma učinio najsličnijem opisu u književnom predlošku. Film je doživio izuzetan komercijalan uspjeh i kompaniju Universal Studios potakao da nastavi snimati horor ili "filmove o čudovištima" koji će postati njena specijalnost u klasičnom dobu Hollywooda.

Samo snimanje filma su obilježili veliki problemi, uglavnom vezani uz sukobe režisera Juliana sa glumcima i ostatkom ekipe. Oni su se, između ostalog, odrazili da je film prije službene premijere snimljen u tri različite verzije - prvu, koju su producenti nakon test-premijere u januaru 1925. odbacili kao previše "gotsku"; drugu, u kojoj su nastojali publici povlađivati ubacivanjem humorističkih scena, ali koja se ispostavila previše razvučenom; i konačnu, koja je uglavnom sadržavala skraćeni materijal iz prve. Film je sadržavao i scenu maskenbala (u kome se Fantom pojavljuje prerušen u Masku crvene smrti; a koja je napravljena u Technicoloru. Godine 1929. je Universal, nastojeći iskoristiti zvučnu tehnologiju kompanije Western Electric, napravio još jednu verziju, odnosno na postojeći nijemi materijal je nadosnimio muziku i naraciju; za potrebe filma su snimljene dodatne scene s dodatnim likovima, tako da je Carlotta iz originalne verzije (gdje je glumi Virginia Pearson) postala Carlottina majka, a Carlottu glumila Mary Fabian.

U filmu je u maloj ulozi primabalerine nastupila Carla Laemmle, nećaka Carla Laemmlea, osnivača studija Universal, a što ju je činilo jednom od posljednjih hollywoodskih glumica sa stažom u nijemoj eri. Universalov studio gdje se film snimao - pozornica 28B - je po filmu stekao nadimak "Fantomska pozornica", a danas predstavlja najstariji sačuvani studio u Hollywoodu.

Sadržaj/Садржај

UlogeUredi

NapomeneUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi