The Partridge Family

The Partridge Family (Porodica Partridge) je SAD|američki televizijski sitkom koji se oruiginalno prikazivao na programu mreže ABC od 1970 do 1974. Naslovni protagonisti su bili Shirley Partridge i njeno petoro djece koji su za život zarađivali kao profesionalni muzičari.

The Partridge Family
FormatSitcom
KreatorBernard Slade
NastupajuShirley Jones
David Cassidy
Danny Bonaduce
Susan Dey
Suzanne Crough
Jeremy Gelbwaks (1970–1971)
Brian Forster (1971–1974)
Dave Madden
Zemlja porijekla SAD
Broj sezona4
Broj epizoda96
Produkcija
Producent(i)Bob Claver, Mel Swope
Trajanje30 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje25. septembar 1970. – 23. mart 1974.

Pregled uredi

Kreator serije Bernard Slade je inspiraciju za glavnu premisu pronašli u stvarnom životu, odnosno u pop-grupi The Cowsills koju su činili članovi jedne te iste porodice. Originalna zamisao je bila da The Cowsills nastupaju kao glavni junaci serije, ali su oni to odbili kada se ispostavilo da će umjesto Barbare Cowsill ulogu majke tumačiti Shirley Jones.

U pilot-epizodi je petoro djece Partridgeovih uz pomoć majke snimilo pop-pjesmu u garaži, te uz pomoć prijateljski nastrojenog menadžera uspjelo da ih dovede na top-liste. Nakon toga je majka pristala da zajedno s porodicom ide na turneju koja je započela u Caesar's Palaceu u Las Vegasu. Epizode prve sezone su pratile njihovu turneju i nastojale stvoriti komični kontrast života na cesti s "normalnim" porodičnim životom kod kuće. Kasnije se serija orijentirala više na potonje, nastojeći postati konvencionalniji sitkom.

S druge strane, muzika je igrala važnu ulogu u popularnosti serije. Producenti su izdali nekoliko albuma kako bi promovirali seriju, a neki od članova glumačke postave su se s vremenom nametnuli kao ozbiljni muzičari.

Godine 1974. je studio Hanna-Barbera snimio animiranu seriju Partridge Family 2200 A.D. čiji su protagonisti bili članovi porodice Partridge u 23. vijeku.

Članovi glumačke postave uredi

Eksterni linkovi uredi