The Parallax View

The Parallax View
Režija Alan J. Pakula
Producent Alan J. Pakula
Scenario David Giler
Lorenzo Semple Jr
nenaveden na špici:
Robert Towne
Predložak The Parallax View; autor:
Loren Singer
Uloge Warren Beatty
Hume Cronyn
William Daniels
Paula Prentiss
Muzika Michael Small
Fotografija Gordon Willis
Montaža John W. Wheeler
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere
14. jun 1974 (1974-06-14)
Trajanje 102 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

The Parallax View (sh. Pogled Parallaxa), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Ubice i svedoci, je američki triler film snimljen 1974. godine u režiji Alana J. Pakule, koji se smatra jednim od najpoznatijih ostvarenja tzv. žanra filmova političke paranoje.

Predstavlja adaptaciju romana Lorena Singera, koji je, pak, velikim dijelom bio inspiriran tada aktualnim kontroverzama i teorijama zavjere vezane uz nedavne atentate na Johna Kennedyja, Martina Luthera Kinga i Roberta F. Kennedyja. Protagonist, koga tumači Warren Beatty, je novinar koji nakon iznenadne smrti kolegice (čiji lik tumači Paula Prentiss), koja je nekoliko godina prije svjedokom atentata na popularnog političara, odlučuje istražiti cijeli slučaj. Radnja prikazuje kako se pri tome suočava sa nizom poteškoća, odnosno pokušajima vlastite likvidacije, te se na kraju, iskoristivši to da ga se smatra mrtvim, pod lažnim identitetom ubaci u redove tajanstvene korporacije za koju se ispostavi da obučava atentatore.

The Parallax View se često navodi kao drugi film iz Pakuline tzv. "trilogije paranoje" koju također čine Klute i Svi predsjednikovi ljudi. Nastao je u jeku afere Watergate, kada je američka javnost gotovo u potpunosti izgubila povjerenje u svoju vladu, odnosno postala uvjerena da je politički sistem postao najobičnija fasada za korumpiranu i potpuno beskrupuloznu elitu u sjenu. Film je, međutim, prošao relativno loše i kod kritike i kod publike, a što se česti tumači njegovim izuzetno mračnim tonom.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi