The Ox-Bow Incident

The Ox-Bow Incident (sh. Incident kod Ox-Bowa, na prostoru bivše Jugoslavije poznat i pod naslovom Omča za vješanje) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1943. u režiji Williama A. Wellmana, koji se vrlo često navodi kao jedno od prvih "ozbiljnih", odnosno društveno angažiranih ostvarenja tog žanra.

The Ox-Bow Incident
originalni kino-poster
RežijaWilliam A. Wellman
ProducentLamar Trotti
ScenarioLamar Trotti
PredložakThe Ox-Bow Incident; autor:
Walter Van Tilburg Clark
UlogeHenry Fonda
Dana Andrews
Mary Beth Hughes
MuzikaCyril J. Mockridge
FotografijaArthur C. Miller
MontažaAllen McNeil
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. 5. 1943 (1943-05-21)
Trajanje75 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet565.000 $[1]
Bruto prihod750.000 $ (iznajmljivanja dvoranama)[2]

Temelji se na istoimenom romanu Waltera Van Tilburg Clarka. Radnja se događa u malom gradiću u koji 1885. godine dolaze dva jahača - koje glume Henry Fonda i Harry Morgan - te svjedoče kako će glasine o tome da je lokalni rančer ubijen od kradljivaca stoke dovesti do toga da građani uzmu zakon u svoje ruke, pri čemu će kao žrtve pasti trojica slučajnih namjernika. Iako je neuobičajeno kratak za tadašnje hollywoodske standarde, The Ox-Bow Incident se odlikovao izuzetno kvalitetnom režijom i prikazom niza raznovrsnih i upečatljivih likova. Kritičarima je, isto kao originalni roman, upao u oči zbog toga što se njime osuđivao linč, koji se tada još relativno široko prakticirao u SAD, posebno u južnim državama, a na što je eksplicitno ukazivao lik crnca koji bezuspješno pokušava zaustaviti osvetničku rulju navodeći smrt vlastitog oca kao primjer nepravde. The Ox-Bow Incident je bio nominiran za Oscara, ali je izgubio od Casablance.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 242, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 220, ISBN 978-0-8108-4244-1.

Vanjske veze uredi