The Ox-Bow Incident

originalni kino-poster
Režija William A. Wellman
Producent Lamar Trotti
Scenario Lamar Trotti
Predložak The Ox-Bow Incident; autor:
Walter Van Tilburg Clark
Uloge Henry Fonda
Dana Andrews
Mary Beth Hughes
Muzika Cyril J. Mockridge
Fotografija Arthur C. Miller
Montaža Allen McNeil
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
21. maj 1943 (1943-05-21)
Trajanje 75 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 565.000 $[1]
Bruto prihod 750.000 $ (iznajmljivanja dvoranama)[2]

The Ox-Bow Incident (sh. Incident kod Ox-Bowa, na prostoru bivše Jugoslavije poznat i pod naslovom Omča za vješanje) je američki crno-bijeli vestern film snimljen 1943. u režiji Williama A. Wellmana, koji se vrlo često navodi kao jedno od prvih "ozbiljnih", odnosno društveno angažiranih ostvarenja tog žanra.

Temelji se na istoimenom romanu Waltera Van Tilburg Clarka. Radnja se događa u malom gradiću u koji 1885. godine dolaze dva jahača - koje glume Henry Fonda i Harry Morgan - te svjedoče kako će glasine o tome da je lokalni rančer ubijen od kradljivaca stoke dovesti do toga da građani uzmu zakon u svoje ruke, pri čemu će kao žrtve pasti trojica slučajnih namjernika. Iako je neuobičajeno kratak za tadašnje hollywoodske standarde, The Ox-Bow Incident se odlikovao izuzetno kvalitetnom režijom i prikazom niza raznovrsnih i upečatljivih likova. Kritičarima je, isto kao originalni roman, upao u oči zbog toga što se njime osuđivao linč, koji se tada još relativno široko prakticirao u SAD, posebno u južnim državama, a na što je eksplicitno ukazivao lik crnca koji bezuspješno pokušava zaustaviti osvetničku rulju navodeći smrt vlastitog oca kao primjer nepravde. The Ox-Bow Incident je bio nominiran za Oscara, ali je izgubio od Casablance.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 242, ISBN 978-0-8108-4244-1.
  2. Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Lanham, Maryland: Scarecrow Press, p. 220, ISBN 978-0-8108-4244-1.

Vanjske vezeUredi