The Outrageous Okona

The Outrageous Okona (sh. Skandalozni Okona) je epizoda američke science fiction TV-serije Star Trek: The Next Generation premijerno prikazana 12. decembra 1988. godine. Radnja prikazuje kako USS Enterprise spašava šarmantnog, ali neodgovornog svemirskog trgovca koji postaje predmet međuplanetarnog spora, dok Data istovremeno pokušava naučiti humor uz pomoć holografskog komičara.

The Outrageous Okona
Epizoda serije Star Trek: The Next Generation
Epizoda br.Sezona 2
Epizoda 4
RežijaRobert Becker
ScenarioBurton Armus
Priča
MuzikaRon Jones
FotografijaEdward R. Brown
Produkcijski kod130
Originalno emitiranje12. 12. 1988 (1988-12-12)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"Elementary, Dear Data"
Sljedeća →
"Loud as a Whisper"
Lista epizoda Star Trek: The Next Generation

Billy Campbell, koji tumači naslovni lik epizode, je na špici naveden kao "William O. Campbell" kako bi ga se moglo razlikovati od Williama Campbella, glumca koji je bio tumačio naslovni lik u The Squire of Gothos, epizodi originalne serije. Producenti su za lik holografskog komičara namjeravali angažirati Jerryja Lewisa, ali je on zbog profesionalnih obaveza bio nedostupan, te je angažiran Joe Piscopo, komičar i imitator koji je svoj nastup temeljio na Lewisu.

Radnja uredi

Istražujući Omega Sagitta sustav, Enterprise pomaže pokvarenom teretnom brodu i ugosti jedinog putnika, kapetana Okonu. Na Enterpriseu, naočit i šaljiv Okona šarmira posadu - posebno žene - sa svojom dosjetljivošću i vragolastim ponašanjem. Međutim, Data ne shvaća Okonine šale i traži pomoć od Guinan pri shvaćanju tako složenog problema kao što je humor.

U međuvremenu, dvije male interplanetarne letjelice naciljaju svoje lasere na Enterprise, zahtijevajući Okoninu predaju. Prvo, Debin optužuje Okonu da je zbog njega njegova kćer, Yanar, trudna; dok Kushell, sa svojim sinom Benzonom uz njega, optužuje Okonu da je ukrao slavni državni dragulj, Dragulj od Thezija.
Znajući da bi moglo doći do izbijanja rata između dvije države ukoliko preda Okonu jednom od tražitelja, Picard pristaje pomoći Okoni da brzo pobjegne. Međutim, razgovor sa Wesleyjem Crusherom uvjeri Okonu da promjeni svoje mišljenje i preda se.

Kada su se sve strane teleportirale na Enterprise da porazgovaraju o cijeloj stvari, Okona zaprosi Yanar, na što Benzan napravi ispad te prizna da je on otac Yanarinog djeteta i da je uzeo dragulj kako bi ga poklonio svojoj djevojci kao vjenčani dar. Okona također priznaje da je služio kao glasnik između mladića i djevojke, čije se obitelji svađaju godinama. Nakon svih otkrivenih tajni, Yanar se pristaje udati za voljenog Benzana.
Nakon riješenog problema, Data se vraća u holodek da isproba par viceva ispred publike. Nakon razočaravajućeg pokušaja, Data dolazi do tužnog zaključka da on jednostavno ne može biti smiješan. Ali kako posada pozdravlja Okonu, Data je uhvaćen nespreman Okoninim pitanjem te odgovori na poprilično smiješan način, a da toga ni sam nije svjestan, na što se svi na mostu nasmiju.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi