The Outer Limits

Na granici mogućeg ili Izvan mogućeg (engl. The Outer Limits) je američka televizijska serija. Slična originalnoj seriji Zona sumraka, ali je bila više bazirana na naučnu fantastiku, a ne na fantaziju, Na granici mogućeg je antološka serija u kojoj svaka epizoda ima posebnu priču, ponekad sa ne završenim krajem. U svom originalnom izdanju serija je trajala od 1963. do 1965. i bila je snimljena u crno-beloj tehnici. Nastavljena je 1995 i trajala je sedam sezona do 2002. U Srbiji, ova serija je emitovana na televiziji B92.

OuterLimits006.png

1963-1965Uredi

Početni uvod u serijiUredi

"Sve je uredu sa vašim televizorom. Ne pokušavajte da popravite sliku. Mi sada kontrolišemo prenos.Ukoliko želimo da se čuje jače, pojačaćemo zvuk. Ukoliko želimo da bude slabije smanjićemo ga do šaptanja.. Mi ćemo kontrolisati horizontalu. Mi ćemo kontrolisati vertikalu. Možemo prevrnuti sliku. Možemo je fokusirati i zamutiti, ili je zaoštriti do kristalne čistoće. U narednih sat vremena, sedite mirno i mi ćemo kontrolisati sve što vidite i čujete. Upravo ćete učestvovati u velikoj avanturi. Upravo ćete videti veliku misteriju koja dopire od dubine ljudskog uma do... Izvan mogućeg. — Početna naracija – Kontrolni glas – 1960-te

Ovaj uvod je parodiran u Simpsonima.

Produkcijske informacijeUredi

Na granici mogućeg je originalno emitovana od 1963 do 1965 na američkoj televiziji ABC i imala je ukupno 49 epizoda. Tvorac serije je Lesli Stivens i ona je jedna od mnogih serija na koju je jako uticala Zona sumraka i Naučno fantastični teatar, iako je na kraju i ona ispala uticajna na svoj način. U ne emitovanom pilotu, serija se zvala Molim vas, sačekajte, ali ABC nije to prihvatio; Stivens joj je promenio ime u Na granici mogućeg. Sa malo promena, pilot epizoda je emitovana pod nazivom "Biće iz galaksije".

Uticaj na Zvezdane StazeUredi

Nekoliko čudovišta se pojavilo u Džin Rodenberijevim Zvezdanim stazama iz 1960-ih koja su bila u seriji Na granici mogućeg. Takođe je korišćena ista tehnika da se naprave šiljate uši Davidu Mekalumu koja je korišćena u epizodi "Siks Fingr" serije.

U stvari Džin Rodenberi je dosta obratio pažnju na to šta je tim iz serije Na granici mogućeg radio u to vreme, skoro je uvek bio na snimanju serije. Kasnije je zaposlio nekoliko radnika iz serije da rade na njegovim Zvezdanim stazama.

1995-2002Uredi

Početni uvod u seriji 1995-eUredi

"Sve je uredu sa vašim televizorom. Nemojte pokušavati da popravite sliku. Mi sada kontrolišemo prenos. Mi kontrolišemo horizontalu i vertikalu. Možemo vam prikazati hiljade kanala ili proširiti jednu sliku do kristalne čistoće – i više. Možemo obilkovati vašu viziju do svega što naša mašta može da podnese. U narednih sat vremena mi ćemo kontrolisati sve što vidite i čujete. Pripremite se da zadrhtite pred misterijom koja dopire iz dubine ljudskog uma do ... Izvan mogućeg. Molimo vas sačekajte." — Početna naracija – Kontrolni glas – 1990-te.

DVD izdanjaUredi

Originalna serijaUredi

Na granici mogućeg – Originalna serija, prvi deo, sa 32 epizode prve sezone, je puštena u prodaju 3. septembar, 2002. Na granici mogućeg - Originalna serija, drugi deo, sadrži 17 epizoda skraćene druge sezone, puštena je u prodaju naredne godine.

Moderna serijaUredi

Nekoliko DVD antalogija je pušteno u prodaju: Seks & Naučna fantastika, Vanzemaljci među nama, Smrt i više, Fantastični androidi i roboti, Mutacija i Transformacija, Putovanje kroz vreme i beskonačnost.

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi