The Once and Future King

The Once and Future King (sh. Kralj bivši i kralj budući) je fantastični roman engleskog pisca T. H. Whitea, objavljen 1958. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih djela inspiriranih legendama o kralju Arthuru u suvremenoj književnosti.

The Once and Future King
korice prvog izdanja
Autor(i)T. H. White
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)fantasy roman
IzdavačCollins
Datum izdanja1958
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
OCLC broj35661057
Dewey Decimal823/.912 21
LC klasifikacijaPR6045.H2 O5 1996

White je roman velikim dijelom temeljio na znamenitom srednjovjekovnom epu Thomasa Malorya - Le Morte Darthur, ali i na vlastitim iskustvima iz Drugog svjetskog rata koga je zbog svojih pacifističkih uvjerenja proveo u neutralnoj Irskoj. Radnja je smještena u "Gramarye", fiktivnu/alternativnu verziju Britanije u 14. vijeku (gdje se stvarni historijski događaji i ličnosti smatraju mitom). Sastoji se od ukupno četiri knjige u kojima se opisuje odrastanje i obrazovanje mladog Arthura, njegovo postajanje kraljem, nastojanje da se preko Vitezova Okruglog stola i promicanjem ideala viteštva uvede red i zakon na otok, ali kako ih uništi ljubavna veza njegove supruge Guinevere sa njegovim glavnim vitezom Sir Lancelotom, odnosno sukob s vlastitim sinom, zlim princom Mordredom.

U originalnom izdanju se roman sastojao od četiri toma:

Godine 1977. je posthumno objavljen i peti, naknadno pronađeni tom pod naslovom The Book of Merlyn (originalno napisan 1941. godine).

The Sword in the Stone, prvi dio romana, je godine 1963. poslužio kao predložak za znameniti Disneyev animirani film Mač u kamenu. Cijeli roman (u verziji iz 1958. godine), je, pak poslužio kao predložak za popularni brodvejski mjuzikl Camelot, a koji je 1967. godine adaptiran u istoimeni film.

Vanjske veze uredi