The Moving Target

The Moving Target
Autor(i) Ross Macdonald
Dizajn korica Bill English
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Serija Lew Archer
Žanr(ovi) kriminalistički roman
Izdavač Knopf
Datum izdanja 1949
Vrsta medija štampa (tvrdi, Paperback€meki uvez)
Stranica 245
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

The Drowning Pool (1950)

The Moving Target (sh. Pokretna meta) je kriminalistički roman američkog pisca Rossa MacDonalda, objavljen 1949. godine, poznat kao prvi u kome se kao protagonist pojavljuje losanđeleski privatni detektiv Lew Archer. Radnja prikazuje kako odlazi u obližnji fiktivni grad Santa Teresa, gdje ga je supruga nestalog ekscentričnog naftnog tajkuna angažirala da joj pronađe muža; tokom istrage Archer otkriva niz bizarnih likova u Los Angelesu, kao i niz zločina, prije nego što uspije obaviti zadatak.

Ross MacDonald, čije je pravo ime bilo Kenneth Millar, je originalno objavio pod pseudonimom John MacDonald, po svom ocu Johnu MacDonaldu Millaru. Ime je kasnije promijenio u "Ross" da bi izbjegao miješanje sa etabliranim piscem Johnom D. MacDonaldom. Santa Teresa, koja predstavljao dio radnje, je pak modelirana prema stvarnoj Santa Monici.

The Moving Target je predstavljao prvi dio serije koju će do 1973. godine činiti ukupno 18 romana, kao i nekoliko zbirki kraćih priča. Mnogo godina kasnije je privukao pažnju mladog pisca Williama Goldmana koji je na pitanje filmskog producenta Elliotta Kastnera o tome koji bi predložak poslužio za "tvrdi film sa mudima" preporučio upravo The Moving Target. Kastner je po Goldmanovom scenariju 1966. godine producirao film Harper gdje je, zbog poteškoća sa autorskim pravima, ime glavnom junaku promijenjeno u "Harper", a gdje ga je tumačio Paul Newman.

IzvoriUredi