The Menagerie (Star Trek: The Original Series)

The Menagerie (sh. Menažerija) je dvodijelna epizoda američke SF-serije Zvjezdane staze, premijerno prikazana 17. i 24. novembra 1966. godine. Radnja se oslanja na dotada javno neprikazanu pilot epizodu The Cage, odnosno prikazuje kako Spock otima USS Enterprise kako bi obogaljenog kapetana Pikea (koga u epizodi tumači Sean Kenney) odveo na planetu Talos IV; kada zbog svog postupka Spock bude izveden pred vojni sud, u flashbackovima prikazuje zbivanja na Talosu IV.

The Menagerie
Epizoda serije Star Trek: The Original Series
Sean Kenney kao obogaljeni i unakaženi kapetan Christopher Pike u sceni epizode
Epizoda br.Sezona 1
epizode 11 & 12
Režija
ScenarioGene Roddenberry
MuzikaAlexander Courage
Fotografija
Montaža
Produkcijski kod016
Originalno emitiranje
  • 17. 11. 1966 (1966-11-17) (I dio)
  • 24. 11. 1966 (1966-11-24) (II dio)
Gostujući glumci
Kronologija epizode
← Prethodna
"The Corbomite Maneuver"
Sljedeća →
"The Conscience of the King"
[[]]

The Managerie se često navodi kao epizoda "koja je spasila Zvjezdane staze", i to zato što je zahvaljujući njoj riješen ozbiljan problem sa eskalirajućim zastojima u produkciji epizoda koje su mučile studio u prvoj sezoni. Producenti su umjesto snimanja dvije nove epizode jednostavno "reciklirali" pilot-epizodu, prilikom čega su nadosnimili tek dio novog materijala. To je producentima omogućilo da u roku od dva tjedna riješe probleme sa zastojima. Sa druge strane, Jeffrey Hunter, koji je u pilot-epizodi bio tumačio Pikeov lik, nije bio dstupan za snimanje nove epizode; zbog toga je scenario predividio njegovu obogaljenost i deformiranost u nesreći, a zbog čega ga je tumačio Sean Kenney.

The Menagerie je nakon prikazivanja stekla ugled među kritičarima, a također je dobila nagradu Hugo za najbolju dramsku prezentaciju.

Vanjske veze uredi