The Mechanic (film, 1972)

(Preusmjereno sa stranice The Mechanic (1972 film))

The Mechanic (sh. Mehaničar), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Plaćeni ubica, je američki kriminalistički film snimljen 1972. godine u režiji Michaela Winnera. Naslovni protagonist, koga tumači Charles Bronson, je vrhunski profesionalni ubica čija je specijalnost u tome da svaku od likvidacija obavi tako da ona izgleda kao nesretan slučaj, pri čemu kao jedna od žrtava bude i njegov dugogodišnji mentor i prijatelj (čiji lik tumači Keenan Wynn). Radnja prikazuje kako, mučen, grižnjom savjesti i egzistencijalnom krizom, odlučuje njegovog mladog sina (čiji lik tumači Jan-Michael Vincent) uzeti kao svog pomoćnika i naučiti ga svojim vještinama.

The Mechanic
RežijaMichael Winner
ProducentRobert Chartoff
Irwin Winkler
ScenarioLewis John Carlino
UlogeCharles Bronson
Jan-Michael Vincent
MuzikaJerry Fielding
FotografijaRichard H. Kline
Robert Paynter
MontažaFreddie Wilson
Arnold Crust, Jr.
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
17. 11. 1972 (1972-11-17)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod2,500.000 $ (kino-distribucija u SAD i Kanadi)[1]

The Mechanic je originalno trebao režirati Monte Hellman, autor poznat po tzv. acid westernima, a scenario, koji je bio napisao ugledni Lewis John Carlino, je originalno odnos dvoje glavnih likova opisao kao homoseksualnu vezu. Međutim, kada se ispostavilo da je zbog homoseksualnosti nijedan od uglednih glumaca kojima je ponuđena naslovna uloga, uključujući Georgea C. Scotta ne želi prihvatiti, Carlino je bio prisiljen scenario promijeniti i odnos dva lika učiniti konvencionalnim. Glavnu je ulogu na kraju uzeo Bronson, koji je tada uživao vrhunac popularnosti, te je kao režisera uspio progurati Winnera, sa kojim je nedugo prije toga snimio vestern Chato's Land, i sa kojim će tokom sljedeće dvije decenije ostvariti dugu i plodnu suradnju. U filmu se također u maloj ulozi prostitutke koju protagonist iznajmljuje da mu glumi "ozbiljnu" djevojku našla i Bronsonova supruga Jill Ireland, sa kojom će također često nastupati u filmovima.

The Mechanic nije dobio previše dobre kritike, a što se najčešće tumačilo time da je njegov ozbiljan i mračan ton, kao i inzistiranje na realizmu - koji se najbolje vidi u početnoj sceni likvidacije, gdje protagonist metodički i strpljivo za nju izvodi pripreme i tokom koje se u prvih 16 minuta filma ne izgovori ni jedna jedina riječ - kompromitirano u drugom dijelu filma, koji sadrži mnogo konvencionalniji žanrovski sadržaj, uključujući akcijske scene spektakularnih obračuna vatrenim oružjem kao i potjere motociklima. Usprkos toga, jednostavna ali efektna završnica je The Mechanic učinila jednim od najpoznatijih filmova u Bronsonovoj bogatoj filmografiji.

Godine 1995. je akcijski film Assasins sa Sylvesterom Stalloneom i Antonijom Banderasom zbog sličnosti dijela radnje i likova ponekad nazivan njegovim "neslužbenim" remakeom. Godine 2011. je redovni remake napravljen u obliku istoimenog filma gdje je naslovni lik tumačio Jason Statham, a koji je 2016. godine dobio nastavak pod naslovom Mechanic: Resurrection.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "Big Rental Films of 1973", Variety, 9 January 1974 p 19

Vanjske veze uredi