The Manchurian Candidate (roman)

Za ostale upotrebe, v. Mandžurijski kandidat.

The Manchurian Candidate (sh. Mandžurijski kandidat) je roman američkog književnika Richarda Condona objavljen 1959. godine. Po žanru je kombinacija političkog i špijunskog trilera, a na čiju je radnju značajno uticao Hladni rat koji je u vrijeme pisanja bio na svom vrhuncu, te svoj odraz našao u makartističkoj histeriji. Naslovni lik je Raymond Shaw, bivši narednik američke vojske koji je za vrijeme Korejskog rata zbog uspješnog bijega iz kineskog zarobljeništva stekao reputaciju heroja, a što koristi njegov očuh, ambiciozni senator Johnny Iselin koji kod parolom antikomunističke borbe namjerava postati novi predsjednik. Radnja prikazuje kako njegov nekadašnji suborac, major Bennett Marco, koji je u međuvremenu postao vojni obavještajac, mučen neobičnim noćnim morama, otkriva kako su i on i Shaw tokom zarobljeništva bili podvrgnuti pranju mozga od strane kineske vojske i namjerno pušteni na slobodu, te da je Shaw, zapravo, "programirana" krtica čiji je zadatak preko svog očuha izvesti državni udar i uspostaviti komunističku vladavinu nad SAD.

The Manchurian Candidate
korice prvog izdanja
Autor(i)Richard Condon
Dizajn koricaBernard Krigstein
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)triler roman
IzdavačMcGraw-Hill
Datum izdanja1959
Vrsta medijaštampa (tvrdi uvez)
Stranica311
OCLC broj52409655
Dewey Decimal813/.54 21
LC klasifikacijaPS3553.O487 M36 2003

Usprkos svog kompliciranog zapleta, neobičnih likova i motiva (koji uključuju incest), te ambivalentne završnice, The Manchurian Candidate je doživio uspjeh. Tome je, između ostalog, pomoglo i to što je sadržaj snažno aludirao na stvarne događaje i ličnosti. Tako je sam Condon, prema vlastitom priznanju, lik Shawove majke Eleanor modelirao prema Royu Cohnu, advokatu koji je pomagao senatoru McCarthyju u njegovim progonima, a sam lik senatora Iselina je često tumačen kao alter ego samog McCarthyja.

Među publikom romana se našao i predsjednik John F. Kennedy, koji je njime bio oduševljen te hollywoodskim producentima dao neslužbeni blagoslov da 1962. godine snime istoimenu filmsku adaptaciju, a koja se danas smatra klasičnim ostvarenjem špijunskog žanra i političkog trilera. Samo godinu dana kasnije je sam Kennedy pao kao žrtva atentata čije su okolnosti odgovarale nekim detaljima romana, te je zbog toga izraz mandžurijski kandidat ušao u svakodnevni govor. Godine 2004. je snimljena nova verzija koja je imala daleko manje uspjeha.

Vanjske veze uredi