The Man with the Twisted Lip

"The Man with the Twisted Lip" (srpskohrvatski: Čovjek s iskrivljenom usnom) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o detektivu Sherlocku Holmesu; šesta od dvanaest priča iz zbirke The Adventures of Sherlock Holmes. Prvi put je objavljena u Strandu 1891. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta. Doyle je ovu priču stavio na šesnaesto mjesto, od ukupno devetnaest, svog proširenog popisa najdražih priča.

"The Man with the Twisted Lip"

Sidney Paget: "On je profesionalni prosjak"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1891.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1889.
Klijent(i) Gospođa St. Clair
Zločinac/ci Neville St. Clair

Slučaj uredi

Dr. Watson dobiva kasnonoćni poziv prijateljice svoje supruge. Njezin suprug, ovisnik o opijumu, nije se pojavio danima i ona se prestrašila za njegovo zdravlje. Watson odluči pomoći i odlazi u opijumsku jazbinu u kojoj boravi njezin suprug gdje pronalazi svog prijatelja, Sherlocka Holmesa, prerušenog u starca. Nakon što pošalje supruga kući, Watson od Holmesa saznaje da se prerušio kako bi od ovisnika dobio potrebne informacije o slučaju na kojem radi.

Neville St. Clair je ugledni biznismen koji je nestao bez ikakvog traga. Ipak, ono što je najsumnjivije u cijeloj priči jest činjenica da je njegova supruga, gospođa St. Clair, uvjerena kako ga je vidjela na prozoru drugoga kata jedne opijumske jazbine u ulici Upper Swandam Lane, koja spada u opasniji dio grada. Kada ga je uočila, on se povukao uz vrisak. Gospođa St. Clair je, naravno, odmah otišla po policiju, ali kada se vratila s inspektorom, samo nekoliko trenutaka kasnije, njezinog supruga više nije bilo.

Soba u kojoj je prozor pripada, zapravu, Hughu Booneu, poznatom gradskom prosjaku, praktički profesionalcu, koji je ugled stekao citirajući poznate engleske pisce, poput Shakespearea. Inspektor je isprva planirao sve pripisati zabuni gospođe St. Clair, ali kada je ona otkrila igračke za djecu te njegovu odjeću, policija je privela Boonea i strpala ga u pritvor.

Čak i Holmes isprva smatra kako je Neville St. Clair pao kao nesretna žrtva ubojstva, ali kada je gospođa St. Clair, nakon nekoliko dana, dobila pismo napisano Nevilleovim rukopisom, Holmes je morao promijeniti svoj zaključak. Nakon besane noći, Holmes dolazi do nevjerojatnog zaključka. S Watsonom odlazi u policiju gdje, vodom i spužvom, opere lice Hugha Boonea i otkrije kako je slavni prosjak nitko drugi doli Neville St. Clair! Razotkriven, St. Clair je priznao, čime je slučaj uspješno riješen.

Ispostavilo se kako je St. Clair zapravo vodio dvostruki život - onaj uglednog biznismena i onaj profesionalnog prosjaka. Naime, prije nego što je radio kao novinar, St. Clair je bio glumac. Prihvativši zadatak da napiše članak o prosjačenju u Londonu, St. Clair se prerušio u prosjaka i jedno vrijeme boravio na ulicama kako bi dobio potrebnu materiju za članak. Nakon što je predao članak, shvatio je kako su mu prihodi od prosjačenja znatno viši od onih koje je imao kao novinar. Odlučio je dati otkaz i živjeti kao profesionalni prosjak. Od prosjačenja je stekao toliko novca da si je omogućio dobar brak i stvorio uglednu obitelj. Ipak, njegova supruga nije znala čime se bavi i odakle svi ti prihodi dolaze, a Holmes je obećao kako će to ostati tajna pod uvjetom da se Hugh Boone više nikada ne pojavi.

Vanjske poveznice uredi