The Man with the Golden Gun (roman)

The Man with the Golden Gun
Man with the Golden Gun-Ian Fleming.jpg
korice prvog izdanja
Autor(i) Ian Fleming
Dizajn korica Richard Chopping
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Serija James Bond
Žanr(ovi) špijunski roman
Izdavač Jonathan Cape
Datum izdanja 1. april 1965
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
OCLC broj 1483635
Dewey Decimal 823.91
LC klasifikacija PR6056.L4 M3
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

You Only Live Twice (1964) Octopussy and The Living Daylights (1966)

The Man with the Golden Gun (sh. Čovjek sa zlatnim pištoljem) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga posthumno objavljen 1965. godine, koji predstavlja dvanaesti roman iz originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako Bond, nakon što je u SSSR-u bio podvrgnut pranju mozga i programiran da pokuša ubiti svog šefa M, "deprogramiran" te poslan na Karibe kako bi likvidirao Francisca Scaramangu, kubanskog plaćenog ubicu koji za račun mafije i Sovjeta namjerava destablizirati Zapadni svijet.

Fleming je u vrijeme pisanja romana bio pod uticajem ranih filmova iz serije, a što se vidjelo kroz učestalo korištenje svakojakih gadgeta. Na njega je, međutim, daleko više uticala bolest zbog koje je uspio dovršiti tek prvu verziju. Planove da je izmijeni je prekinula njegova smrt od srčanog udara. Iako su kritike bile mlake, roman je završio kao bestseler.

Godine 1974. je poslužio kao predložak za istoimeni film, koji je izmijenio veliki dio radnje, koja je, između ostalog, premještena sa Kariba na Daleki istok.

Vanjske vezeUredi