The Man with the Golden Gun (roman)

The Man with the Golden Gun (sh. Čovjek sa zlatnim pištoljem) je špijunski roman britanskog pisca Iana Fleminga posthumno objavljen 1965. godine, koji predstavlja dvanaesti roman iz originalnog ciklusa o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu. Radnja prikazuje kako Bond, nakon što je u SSSR-u bio podvrgnut pranju mozga i programiran da pokuša ubiti svog šefa M, "deprogramiran" te poslan na Karibe kako bi likvidirao Francisca Scaramangu, kubanskog plaćenog ubicu koji za račun mafije i Sovjeta namjerava destablizirati Zapadni svijet.

The Man with the Golden Gun
korice prvog izdanja
Autor(i)Ian Fleming
Dizajn koricaRichard Chopping
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaJames Bond
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačJonathan Cape
Datum izdanja1. april 1965
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
OCLC broj1483635
Dewey Decimal823.91
LC klasifikacijaPR6056.L4 M3
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
You Only Live Twice (1964) Octopussy and The Living Daylights (1966)

Fleming je u vrijeme pisanja romana bio pod uticajem ranih filmova iz serije, a što se vidjelo kroz učestalo korištenje svakojakih gadgeta. Na njega je, međutim, daleko više uticala bolest zbog koje je uspio dovršiti tek prvu verziju. Planove da je izmijeni je prekinula njegova smrt od srčanog udara. Iako su kritike bile mlake, roman je završio kao bestseler.

Godine 1974. je poslužio kao predložak za istoimeni film, koji je izmijenio veliki dio radnje, koja je, između ostalog, premještena sa Kariba na Daleki istok.

Vanjske veze uredi