The Man Who Fell to Earth

The Man Who Fell to Earth (sh. Čovjek koji je pao na Zemlju) je britanski science fiction film snimljen 1976. godine u režiji Nicolasa Roega, poznat kao najbolje ostvarenje u Roegovoj karijeri, ali i po prvoj glavnoj ulozi poznatog muzičara Davida Bowieja zahvaljujući kome je sa vremenom stekao kult status.

The Man Who Fell to Earth
originalni britanski poster
RežijaNicolas Roeg
Producent
ScenarioPaul Mayersberg
PredložakThe Man Who Fell to Earth; autor:
Walter Tevis
Uloge
Muzika
FotografijaAnthony B. Richmond
MontažaGraeme Clifford
StudioBritish Lion Films
DistribucijaBritish Lion Films
Datum(i) premijere
18. 3. 1976 (1976-03-18)
Trajanje138 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet1,5 mil. $[2]

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana američkog pisca Waltera Tevisa. Naslovni protagonist, koga tumači Bowie, je humanoidni vanzemaljac koji se spušta na Zemlju, preuzima ljudski identitet i koristi svoje superiorno tehnološko znanje kako bi se obogatio i stvorio korporaciju preko koje će sagraditi svemirski brod kako bi pomogao svojoj sušom izmučenoj matičnoj planeti. Radnja prikazuje kako će mu planove poremeti to što je zbog druženja sa ljudima počeo dijeliti njihove navike i slabosti.

Film je bio napravljen na vrhuncu Bowiejeve karijere rock muzičara, ali i u vrijeme kada je boravio u Los Angelesu i intenzivno konzumirao kokain. Bowie je kasnije tvrdio da je zbog toga na setu sve vrijeme bio u bunilu, te da se snimanja ne sjeća. Roeg je, naprotiv, slično kao i drugi glumci i članove ekipe, kasnije hvalio njegovu profesionalnost; dio kritičara, pak, smatra da je Bowie upravo zahvaljujući svom stanju kompenzirao nedostatak glumačkog iskustva odnosno savršeno odglumio lik koji se, poput glumca koji ga tumači, teško snalazi u "normalnom" svijetu. The Man Who Fell to Earth se također odlikovao izuzetnom neobičnim stilom, ali i korištenjem crnog humora, pop i rock soundtracka, te satiričkim prikazom suvremenog svijeta.

Iako ga kritičari, uključujući uticajnog Rogera Eberta, ispočetka nisu dobro prihvatili, među Bowiejevim fanovima je izazvao oduševljenje, a pogotovo onima koji su u protagonistu prepoznali Bowiejev alter ego. Sa vremenom je Roegov film počeo širiti krug poklonika i sticati kult status.

Godine 1987. je po motivima Tevisovog romana snimljen istoimeni TV-film, odnosno pilot za nikad snimljenu seriju.

Uloge uredi

Cameo nastupi uredi

U sceni gdje se Newton pokušava ukrcati u svoj svemirski brod, dočekuje ga masa u kojoj je stvarni astronaut Jim Lovell (zapovjednik zlosretne misije Apollo 13), koji tumači samog sebe, te književnik Terry Southern u ulozi reportera.[3]

Izvori uredi

  1. THE MAN WHO FELL TO EARTH (X)”. British Board of Film Classification. 13 February 1976. Pristupljeno 27. V 2013. 
  2. Michael Deeley, Blade Runners, Deer Hunters and Blowing the Bloody Doors Off: My Life in Cult Movies, Pegasus Books, 2009 p 116-127
  3. „The Man Who Fell to Earth (1976) – Full cast and crew”. Internet Movie Database. Pristupljeno 10. VIII 2008. 

Vanjske veze uredi