The Man (film, 1972)

(Preusmjereno sa stranice The Man (1972 film))

The Man (sh. Čovjek ili Vlast[α 1]) je američki igrani film snimljen 1972. godine u režiji Josepha Sargenta. Po žanru je politička drama, a temelji se na istoimenom romanu Irvinga Wallacea, inspiriranog rasnim sukobima 1960-ih. Protagonist, čiji lik tumači James Earl Jones, je crni političar koji se nalazi na uglavnom protokolarnoj funkciji privremenog predsjednika Senata kada ga neočekivani splet događaja dovede u situaciju da, po odredbama Ustava preuzme dužnost predsjednika SAD. Radnja prikazuje njegovo nastojanje da funkciju, na koju nije bio izabran, obavlja što savjesnije i vodi umjerenu, bez obzira što je izložen mržnji bijelih rasista, pritiscima crnih militanata i spletkama etabliranih političara.

The Man
RežijaJoseph Sargent
ProducentLee Rich
ScenarioRod Serling
PredložakThe Man; autor:
Irving Wallace
UlogeJames Earl Jones
MuzikaJerry Goldsmith
FotografijaEdward Rosson
MontažaGeorge Jay Nicholson
StudioABC Circle Films
Lorimar
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
19. 7. 1972 (1972-07-19)
Trajanje93 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Man, za koji je scenario napisao ugledni scenarist Rod Serling, je originalno zamišljen kao televizijski film, ali je na kraju umjesto na televiziji prikazan u kino-dvoranama, navodno zato što su producenti bili oduševljeni njegovom kvalitetom i političkom relevantnošću u izbornoj godini. U stvarnosti je TV-mreža ABC odustala od prikazivanja na pritisak vodećih oglašivača, zabrinutih zbog predrasuda rasistički nastrojenog dijela publike. Film je nakon premijere dobio uglavnom mlake kritike, a sa kojima se mnogo godina kasnije složio i Jones, smatrajući film "nedovoljno ispoliranim".

Uloge uredi

Napomene uredi

  1. Doslovan prijevod sa engleskog je "čovjek", ali je u američkom žargonu od 1950-ih do 1970-ih izraz "the man" služio za vlast ili establišment.

Vanjske veze uredi