Les Aventures de Rabbi Jacob

(Preusmjereno sa stranice The Mad Adventures of Rabbi Jacob)

Pustolovine rabina Jakoba (francuski Les Aventures de Rabbi Jacob) je francusko-italijanska filmska komedija iz 1973. koji je režirao Gérard Oury, koji je i napisao scenarij zajedno sa Daniele Thompson. Glavne uloge igraju Louis de Funès, Suzy Delair, Marcel Dalio, Claude Giraud i Claude Piéplu.

Pustolovine Rabina Jakoba
Kino poster
RežijaGérard Oury
ProducentBertrand Javal
ScenarioGérard Oury
Danièle Thompson
UlogeLouis de Funès
Suzy Delair
Marcel Dalio
Claude Giraud
Claude Piéplu
MuzikaVladimir Cosma
FotografijaHenri Decaë
MontažaAlbert Jurgenson
Datum(i) premijere18. X 1973.
Trajanje100 min.
Zemlja Francuska Italija
Jezikfrancuski
Pustolovine Rabina Jakoba na Internet Movie Database

Radnja se odvija oko ksenofobnog Victora (de Funes) koji ne podnosi niti židove niti muslimane, ali se silom prilika mora prerušiti u židovskog rabina. Film je bio veliki uspjeh po evropskim kino blagajnama, te je označio prvi de Funesov film koji je distribuiran i u Americi.

Radnja uredi

Rabin Jacob odlazi iz New Yorka u Francusku kako bi proslavio bar micvu Davida od porodice Schmoll. Na put ga prati mladi rabin Samuel. U međuvremenu, francuski biznismen Victor putuje jer se njegova kćer udaje. Victor je zadrti ksenofob i bezobrazno se odnosi prema svakome tko je drugačije religije ili narodnosti. Njegov šofer Salomon doživi prometnu nesreću te se auto prevrne u jezero, ali pošto je Šabat, odbija pomoći, zbog čega mu Victor daje otkaz. Silom prilika, Victor u tvornici žvakaće gume slučajno spasi arapskog princa Slimanea kojeg su oteli teroristi. Pošto ih sada proganjaju, Victor i Slimane se preruše u dva rabina. Međutim, porodica Schmoll ih zamijeni za rabina Jacoba i Samuela te ih odvede na doček, a jedino ih prepozna Salomon, bivši šofer.

Nakon raznih nedaća i avantura, i nakon što pravi rabin Jacob stigne u Orly gdje ga nitko ne dočeka, slijedi sretan kraj: arapska revolucija je uspješna i Slimane postaje vođa svoje države; Victorova kćer se zaljubi u Slimanea; Victor se nauči poštovanju i toleranciji prema drugima; porodica Schmoll pronalazi pravog rabina Jacoba te nastupa slavlje.

Glavne uloge uredi

Nagrade uredi

Pustolovine rabina Jakoba su nominirane za Zlatni globus za najbolji strani film.

Kritike uredi

Pustolovine rabina Jakoba se rugaju katolicima, židovima, Arapima, crncima, ženama, čuvarima zakona i sigurnosti aerodroma. A opet, film nema nijedne trunke zlobe u sebi. Ovo je rijedak primjer filma koji iskorištava stereotipe tako bespoštedno da oni postaju smiješni umjesto da budu uvredljivi. Film je tako bogat s nekim od najinvetivnijih primjera slapsticka neviđenih od komedije It’s a Mad, Mad, Mad, Mad World... U središtu filma je briljantni komičar Louis de Funes, koji prolazi kroz sve to ludilo sa nevjerojatnom razinom bijesa i energije. Nikada nije bilo komične izvedbe, niti prije niti nakon ovoga, koja se mogla mjeriti sa čistom snagom de Funesovog tour de forcea. Radio on uvrede vrijedne Groucha, fizičku komediju blisku Dannyu Kayeu ili nesuzdržanu sumanutost Jima Carreya, de Funes je takva sila komične ludosti da je lako razumijeti zašto nikada nije mogao nadvisiti ovaj nastup i zašto nije poznat izvan Francuske izuzev ovog filma... Uzmite me za riječ - neće vas razočarati ovaj francuski biser.

– Phil Hall[1]

Izvori uredi

  1. Phil Hall (29.4. 2004). „The Mad Adventures of Rabbi Jacob”. Film Threat. 

Eksterni linkovi uredi