The Longest Yard (film, 1974)

The Longest Yard (sh. Najduži jard), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Zatvorski krug, je američki igrani film snimljen 1974. godine u režiji Roberta Aldricha. Po žanru predstavlja kombinaciju zatvorskog filma, sportske drame i crne komedije. Protagonist, čiji lik tumači Burt Reynolds je Crewe, bivši profesionalni igrač američkog fudbala, koji u nastupu pijanstva izazove sukob sa policijom poslije koga će biti osuđen na kraću zatvorsku kaznu koju će izdržavati u kaznionici Citurs. Radnja prikazuje kako ga tamo sadistički upravnik (čiji lik tumači Eddie Albert) nagovara da oformi i vodi zatvorenički tim koga bi njegovi čuvari mogli dodatno poniziti u utakmici.

The Longest Yard
RežijaRobert Aldrich
ProducentAlbert S. Ruddy
ScenarioTracy Keenan Wynn
sinopsis: Albert S. Ruddy
UlogeBurt Reynolds
Eddie Albert
Ed Lauter
Michael Conrad
MuzikaFrank De Vol
FotografijaJoseph Biroc
MontažaMichael Luciano
StudioAlbert S. Ruddy Productions
Long Road Productions
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
21. 8. 1974 (1974-08-21) (New York)
Trajanje121 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,9 mil. $[2]
Bruto prihod43,008.075 $[3]

Film je nastao po ideji producenta Alberta S. Ruddyja čiji je poznanik, nekoć perspektivna sportska zvijezda, završio kao siromah. Snimanje je, između ostalog, obavljeno u stvarnoj kaznionici u državi Georgia, čiji je guverner, budući američki predsjednik Jimmy Carter producentima maksimalno izašao u susret. Glumačku ekipu su velikim dijelom činili bivši igrači američkog fudbala, bilo na univerzitetskoj, bilo na profesionalnoj razini. Nakon premijere je postigao izuzetan uspjeh, što se tumači izuzetnom popularnošću Burta Reynoldsa, ali još više antiestablišmentskim tonom filma koji je tada korespondirao sa raspoloženjem američke publike, nakon Watergatea neprijateljski nastrojene prema vlastima i autoritetu općenito. Sljedeće godine je nagrađen Zlatnim globusom za najbolju komediju ili mjuzikl.

Tri decenije kasnije je snimljeno nekoliko remakeova - istoimeni film u SAD 2005. godine sa Adamom Sandlerom u glavnoj ulozi. Prije toga je u Britaniji 2001. snimljen film Mean Machine sa Vinniejem Jonesom u glavnoj ulozi, a 2005. godine u Egiptu Kapetan Masr sa Mohamedom Imamom u glavnoj ulozi; u oba filma je američki fudbal zamijenjen tamošnjoj publici razumljivijim "običnim" fudbalom.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. THE LONGEST YARD (X)”. British Board of Film Classification. September 27, 1974. Pristupljeno 25. X 2014. 
  2. Alain Silver and James Ursini, Whatever Happened to Robert Aldrich?, Limelight, 1995 p 292
  3. „Box Office Information for The Longest Yard”. Box Office Mojo. Pristupljeno 17. i 2012. 

Vanjske veze uredi